Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Καζακστάν:15 νεκροί σε συγκρούσεις απεργών με την αστυνομία


15 άνθρωποι δολοφονήθηκαν απο την αστυνομία κατα την διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Μανγκισταου ανακοίνωσε χθές Κυριακη 18 Δεκέμβρη η γενική εισαγγελία του κρατους.Ανεξάρτητες πηγές απο το γειτονικό Κιρκιστάν ανεβάζουν τους νεκρους σε 70 και τους τραυματιες σε περισσότερους απο 500.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Ζαναόζεν κατα την διάρκεια των προετοιμασιών για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, ανάμεσα σε απεργους διαδηλωτές και αστυνομία.

Οι εργάτες απεργοί του τομέα εξόρυξης πετρελαίου απεργούν εδώ και μήνες και έχουν παραλύσει τα πάντα διεκδικόντας καλυτερους μισθούς. Στην σύγκρουση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης σκοτώθηκαν 14 εργάτες απεργοί.

Σε άλλες συγκρούσεις που έγιναν το Σάββατο στο Σετπε και που ειχαν έναν νεκρό και 11 τραυματίες όλα ξεκίνησαν όταν οι κατοικοι της περιοχής σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς μπλόκαραν την κίνηση ενός επιβατικού τραίνου και αφού η αστυνομία επενέβει εναντίον τους, το πυρπώλησαν καταστρεφωντας ενα μεγάλο μερος του.

Ο πρόεδρος της χώρας Ναζαρμπσαγιεφ που προσπαθεί να κάνει ελκιστικότερη την προσπάθεια πώλησης των πλουσιων πετρελαϊκών και φυσικου αερίου κοιτασμάτων κρατώντας τους μισθούς σε επίπεδο πέινας πληρώνοντας όμως αδρα τον πρώϊν πρωθυπουργό της Αγγλίας, Μπλέρ σαν ειδικό σύμβουλο, κυρηξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο 20 ημερών।

http://athens.indymedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου