Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τριάντα πέντε Κούρδοι χωρικοί νεκροί από τουρκική επιδρομή

kourdoi_ptwmata.jpgΤριάντα πέντε Κούρδοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε στις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ από την τουρκική αεροπορία στο ιρακινό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, από επίσημη τουρκική πηγή.

Τα φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και Κούρδοι αιρετοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια πιθανή «γκάφα» του στρατού που πιθανόν μπέρδεψε λαθρέμπορους με Κούρδους αυτονομιστές.

«Τριάντα πέντε άτομα σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επιχείρηση στο Ιράκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κυβερνείο της τουρκικής επαρχίας Σιρνάκ (νοτιοανατολική Τουρκία), η οποία βρίσκεται γεωγραφικά απέναντι από την ιρακινή ζώνη όπου έγινε η επιδρομή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως διεξάγεται έρευνα.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για τους οποίους υποστήριξε πως επιχειρούσαν να διεισδύσουν στην Τουρκία για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Έντονες αντιδράσεις από τους Κούρδους

Η είδηση της επιδρομής προκάλεσε συγκρούσεις και πετροπόλεμο μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη με εθνοτικά κουρδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει το Reuters. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε επτά συλλήψεις.

Το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ανέφερε πως τα ηγετικά του στελέχη θα μεταβούν στην περιοχή। Καθιστική διαμαρτυρία διοργανώθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Γιουσέκοβα, τη Μερσίνα και τη -σεισμόπληκτη- Βαν.

http://athens.indymedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου