Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επί Φράνκο έκανε λόγο ο Γκαρθόν στη δίκη του


«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν τις «εξαφανίσεις» δεκάδων χιλιάδων πολιτών κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου, αλλά και στα πρώτα χρόνια της πολύχρονης δικτατορίας του Φράνκο, εξηγώντας ενώπιον του δικαστηρίου την απόφασή του να ερευνήσει το θέμα.Λίγο νωρίτερα, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης και της εισαγγελίας να μπει η υπόθεση στο αρχείο, προκαλώντας την οργή του συνηγόρου του.

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, 56 ετών, κατηγορείται από δύο ακροδεξιές ενώσεις ότι παραβίασε το νόμο περί αμνηστίας που ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο του 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο, και ο οποίος είχε στόχο να επιβάλει ένα σύμφωνο σιωπής για τα μαύρα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και της δικτατορίας (1939-75).

Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Γκαρθόν επιχείρησε να δικαιολογήσει την έρευνα που διεξήγε από το 2006 έως το 2008 για την τύχη των «εξαφανισμένων» στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939) και στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας (1939-1975).

«Οι οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες προσέφυγαν σε μένα περιέγραφαν μια σειρά από γεγονότα, εξαφανίσεις, παράνομες κρατήσεις, δολοφονίες, που μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε ορισμένες περιπτώσεις εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία» κατέθεσε.

Η έρευνά του βασίστηκε στη δουλειά που έκαναν οι Ενώσεις και οι Οργανώσεις για την ιστορική μνήμη, όπως και σε μαρτυρίες θυμάτων. Ελλείψει επίσημων στοιχείων, οι «εξαφανισμένοι» ύστερα από την έρευνα υπολογίζονται σε 114.000.

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός του για 20 χρόνια.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας χιλιάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα της δικτατορίας।

/tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου