Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αίγυπτος: Ένας χρόνος από την αραβική άνοιξη


Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης, φωνάζοντας συνθήματα για την αποχώρηση των στρατηγών από την εξουσία। Ισλαμιστές, φιλελεύθεροι, υποστηρικτές της αριστεράς και απλοί πολίτες είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης αυτής για τη σημερινή «ημέρα της επανάστασης» στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης του κινήματος κατά του Μουμπάρακ, το οποίο σε 18 ημέρες κατάφερε να δώσει τέλος στην 30χρονη διακυβέρνηση της χώρας από αυτόν.Κατά τη συγκέντρωση αυτή ξέσπασε διένεξη ανάμεσα σε ορισμένα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων και διαδηλωτές που τάσσονται κατά της στρατιωτικής εξουσίας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τιμηθεί η πρώτη επέτειος της εξέγερσης.

Η διένεξη ξέσπασε όταν τα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων πρότειναν τον εορτασμό της επετείου και οι αντιτιθέμενοι στην στρατιωτική χούντα αρνήθηκαν την πρότασή τους, επιμένοντας ότι τα αιτήματα της αιγυπτιακής εξέγερσης δεν έχουν πλήρως ικανοποιηθεί.

Άλλοι διαδηλωτές έσπευσαν και χώρισαν τις δύο πλευρές προτού προχωρήσει περαιτέρω η συμπλοκή.

Διαδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης προβλέπεται να διεξαχθούν επίσης και σε άλλες πόλεις, κυρίως την Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο, ή τη Σουέζ και την Ισμαϊλίγια.

Απελευθερώνονται περίπου 3.000 κρατούμενοι

Με αφορμή τη σημερινή πρώτη επέτειο της εξέγερσης, η Αίγυπτος θα απελευθερώσει σήμερα περίπου 3.000 κρατούμενους κατόπιν εντολής της στρατιωτικής εξουσίας της χώρας.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 1.959 κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν, επωφελούμενοι ενός μέτρου απονομής χάριτος που ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων Χουσέιν Ταντάουι. Ο στρατάρχης Ταντάουι ηγείται της Αιγύπτου από την παραίτηση του Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011.

«Άλλοι χίλιοι δεκατέσσερις που είχαν φυλακιστεί για εγκληματικές ενέργειες, πρόκειται επίσης να αφεθούν ελεύθεροι λόγω καλής διαγωγής», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Χθες αφέθηκε ελεύθερος μετά τη χορήγηση χάρης το περασμένο Σάββατο ο ιστολόγος Μάικελ Νάμπιλ.

Ο στρατάρχης Ταντάουι ανακοίνωσε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει για δεκαετίες στην Αίγυπτο, με εξαίρεση περιπτώσεις άσκησης βίας από «αλήτες», όπως δήλωσε - ο όρος είναι πολύ αόριστος και προκαλεί αμφιβολίες για το αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για όλων των ειδών τις υποθέσεις.

Η διαταγή για την απελευθέρωση κρατουμένων είναι μία από τις παραχωρήσεις που έκανε ο στρατάρχης Ταντάουι με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση, σε μια προφανή προσπάθεια να ηρεμήσει τον κόσμο που ζητεί την αποχώρηση των στρατιωτικών από την εξουσία।

http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου