Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Κατάληψη της Νιγηρίας»: Εξέγερση κατά της φτώχειας και της διαφθοράς


Όλα ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου 2012, όταν ο Νιγηριανός πρόεδρος Jonathan Goodluck ανακοίνωσε πως καταργεί την επιδότηση πετρελαίου, μια από τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές της νιγηριανής κυβέρνησης στους πολίτες της.

Αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των τιμών και της άρσης της επιδότησης, ήταν να εκτοξευθεί η τιμή της βενζίνης από τα 40 στα 86 σεντς το λίτρο και να ακολουθήσει μια πρωτοφανή αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών και των μέσων μεταφοράς. Στις 2 Ιανουαρίου, χιλιάδες Νιγηριανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και οι πορείες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες με αμείωτη ένταση, ενώ ήδη 3 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότερα από 25 τραυματίστηκαν.

Με το εξωτερικό χρέος να έχει εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και τη Νιγηρία να κατέχει την 143η θέση ανάμεσα στις 182 πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη το κίνημα «Κατάληψη της Νιγηρίας» έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα με βασικά αιτήματα την άμεση επαναφορά του επιδόματος πετρελαίου, τέλος στη διαφθορά και την οικογενειοκρατία, διαφάνεια στις κρατικές συναλλαγές, μείωση της ανεργίας και άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του νιγηριανού λαού. Διαθέτει και αντίστοιχη σελίδα στο διαδίκτυο όπου πολίτες αναρτούν βίντεο αστυνομικής βίας και συντονίζουν τις δράσεις τους.

Αντιδρώντας η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το νόμο εκτάκτου ανάγκης 237 που επιτρέπει στην αστυνομία να πυροβολεί τους διαδηλωτές ακόμα και αν δεν υπάρχει άμεση απειλή, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και η Διεθνή Αμνηστία κάνει έκκληση για την απόσυρση του।

Οιπροσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης απέτυχαν, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και του προέδρου Goodluck ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της 12ης Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο να αποχωρεί και τα συνδικάτα να απειλούν να σταματήσουν την παραγωγή πετρελαίου।

Πλούσιοι μόνο σε πετρέλαιο

Η Νιγηρία είναι η 8η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και η παραγωγή της αγγίζει τα 2.4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Καθώς όμως τα διυλιστήρια της είναι σε κακή κατάσταση, η Νιγηρία εξάγει το πετρέλαιο και καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών από εισαγωγές. Οι πολίτες, που ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα, είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ακριβά το πετρέλαιο, το οποίο μέχρι πρόσφατα επιδοτούσε η κυβέρνηση, μειώνοντας έτσι το κόστος και κατευνάζοντας τις κοινωνικές εντάσεις.

Η αύξηση των καυσίμων και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά, έχει οξύνει και τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του ισλαμικού βορά και του χριστιανικού νότου। Πάνω από 30 χριστιανοί έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 25ης Δεκεμβρίου στην πόλη Adamawa στις βορειοανατολικές επαρχίες όπου το μουσουλμανικό στοιχείο επικρατεί.

Τις επιθέσεις θεωρείται πως υποκινεί η ισλαμική ομάδα του Boko Haram, που απαιτεί την αυτονομία του βορά και την εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου। Ως αντεπίθεση στις επιθέσεις κατά των χριστιανών, άγνωστοι έβαλαν βόμβα σε μουσουλμανικό σχολείο στις 28 Δεκεμβρίου σκοτώνοντας ανήλικους μαθητές।

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ Βορά και Νότου για να αποσπάσει την προσοχή από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την διαφθορά του κράτους, τα υπέρογκα έξοδα των κρατικών αξιωματούχων –τα οποία είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως- και την εξαθλίωση του νιγηριανού λαού.

Το κίνημα «Κατάληψη της Νιγηρίας» αν και δεν απαιτεί άμεσα την παραίτηση του προέδρου, αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση καθώς έχει καταφέρει να ενώσει ακόμα και τα πιο ετερόκλητα στοιχεία του πληθυσμού. Το μέλλον θα δείξει αν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να υπονομεύσει τις διαμαρτυρίες μεταφέροντας τη διαμάχη στο θρησκευτικό πεδίο αποπροσανατολίζοντας έτσι από τα αληθινά προβλήματα της νιγηριανής κοινωνίας.

Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου