Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Με σκληρές απεργίες πείνας απαντούν στη δικαστική αυθαιρεσία




Ο απεργός πείνας Γ. Καραγιαννίδης υποχρεώθηκε να έχει μπροστά του για ώρες δίσκο με φαγητό


** Από τις 8 Απριλίου έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας οι Γεράσιμος Τσάκαλος (έχει χάσει 12 κιλά) ο Χρήστος Τσάκαλος (13 κιλά) και ο Παναγιώτης Αργυρού (9 κιλά)
** Από τις 17 Απριλίου έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας ο Γιώργος Πολύδωρος (9 κιλά), Δαιανός Μπολάνο (9 κιλά) και Χάρης Χατζημιχελάκης (11 κιλά)

Ανατρέχοντας κανείς στις πρώτες πράξεις αυτού του τρομοσίριαλ, με πρωταγωνίστριες... κατσαρόλες που βρέθηκαν σε σπίτι του Χαλανδρίου, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: ποιος γράφει το σενάριο; Η διψασμένη για πάση θυσία επιτυχίες Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία; Τα Μέσα, η τωρινή σιωπή των οποίων γίνεται ακόμα πιο εκκωφαντική; Ή οι δικαστικοί μηχανισμοί που «χειρίστηκαν» την υπόθεση; Όπως και να χει, η πλοκή είναι γνωστή: μετά τις αθρόες φρονηματικές διώξεις ακολούθησαν οι εκδικητικές μεταγωγές, οι προσπάθειες εξευτελισμού μέσω ξεγυμνώματος και ξυλοδαρμών, αλλά και μια ατελείωτη σειρά δικονομικών παραβιάσεων.




Τις εξόφθαλμες αυτές παρανομίες, όπως τις χαρακτήρισαν, θέλησαν να κάνουν ευρέως γνωστές δύο από τους συνηγόρους υπεράσπισης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Τετάρτη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τους ανάγκασε να ζητήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη είναι η επιβολή της τέταρτης κατά σειρά προφυλάκισης στους κατηγορούμενους, χωρίς, όπως τόνισαν, να προκύπτει κάποιο άμεσο ή έμμεσο στοιχείο ενοχής. Προφυλάκιση που εξώθησε κάποιους από τους κατηγορουμένους σε πολυήμερη απεργία πείνας κατά την οποία έχασαν πολλά κιλά και επιβάρυναν ιδιαίτερα την υγεία τους (Γ. Καραγιαννίδης, Α. Μητρούσιας και Κ. Σακκάς) και που, όπως τόνισε ο συνήγορος Κ. Παπαδάκης είναι παράνομη, καθώς «παραβιάζει την αρχή της εκκρεμοδικίας, το τεκμήριο αθωότητας και το άρθρο 288, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι συνεχείς προφυλακίσεις για την ίδια ή συναφείς με αυτήν υποθέσεις». Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο συνήγορος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους ανακριτές και εισαγγελείς (Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Βασιλοπούλου), καθώς σκαρώνουν συνεχώς νέα έωλα κατηγορητήρια, προκειμένου να επεκτείνουν επ’ άπειρον το καθεστώς της προσωρινής κράτησης. Παίρνοντας τη σκυτάλη, για «προκλητική παραβίαση της κοινής λογικής» μίλησε ο συνήγορος Δ. Κατσαρής, «καθώς από το 7.500 σελίδων κατηγορητήριο απουσιάζει κάθε ίχνος στοιχείου, ενώ περισσεύουν οι σκοπιμότητες και η μεροληψία».
Λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ σοβαρές καταγγελίες των συνηγόρων  για περιορισμό του δικαιώματος επισκεπτηρίου στη 1 ημέρα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της απεργίας, αλλοίωση (με στιλό!) των εργαστηριακών εξετάσεων, και βασανιστήρια όπως δίσκους με φαγητό στα κομοδίνα των απεργών πείνας, γίνονται ευκολότερα κατανοητές οι σκοπιμότητες που κρατούν ακόμα προφυλακισμένη την επίσης κατηγορούμενη Στ. Αντωνίου, παρά τα σοβαρά προβλήματος υγείας που χρήζουν μόνιμης και εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης και η οποία εδώ και μέρες αρνείται το συσσίτιο της φυλακής.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα που στις μέρες μας στιγματίζουν και άλλες διώξεις που εμπίπτουν στην κατηγορία «συνήθης ύποπτος» ή «εσωτερικός εχθρός», δεν είναι και τόσο εύκολο να προσπεράσουμε τη δήλωση του ποινικολόγου κ. Σαραφιανού περί κατάληψης της δικαιοσύνης από το «ναζιστικό δίκαιο... πριν ακόμη μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή».

Ούτε είναι εύκολο, βέβαια, να αγνοήσουμε τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των κατηγορούμενων για την ίδια υπόθεση Χ. Και Γ. Τσάκαλου, Π. Αργυρού, Χ. Χατζημιχελάκη, Γ. Πολύδωρου, Δ. Μπολάνο, που εξακολουθούν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, έχοντας ήδη χάσει πολλά κιλά, με μόνο αίτημα την παραμονή τους στις φυλακές Κορυδαλλού και την παύση των αναιτιολόγητων μεταγωγών. Με το ύστατο αυτό όπλο βάλλουν ενάντια στην κορύφωση της δικαστικής αυθαιρεσίας. Που σήμερα ίσως στοχεύει κάποιους, εικοσάχρονους στην πλειοψηφία τους, που -χαρακτηριζόμενοι ως αντάρτες- χάνουν κάθε δικονομικό δικαίωμα και βασανίζονται στις φυλακές. Αύριο ποιοι θα πάρουν σειρά;


Δ.Α.
athens.indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου