Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δικαιώθηκε ο αγώνας των εργαζόμενων στα Ble



Δικαιώθηκε ο αγώνας των  απλήρωτων απολυμένων εργαζόμενων στα Ble που εδώ και δύο μήνες διεκδικούν με κινηματικές διαδικασίες την αξιοπρέπεια τους και ό, τι τους ανήκει. Η εργοδοσία έκανε κρούση μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη πορεία της 15/5 για διαπραγματεύσεις.  Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον αγώνα των απλήρωτων απολυμένων του Ble αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι θα καταβάλλει 35.000 ευρώ –όπου περιλαμβάνονται υπερωρίες, αποζημιώσεις, δεδουλευμένα που δεν αναγνώριζε- και να αποσύρει μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα.

Να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση Ble όπως τονίζεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση “επιλέγοντας να ανοίξει ‘τον μεγαλύτερο οίκο γεύσης στην Ευρώπη’ τον προηγούμενο Αύγουστο στην Αγ. Σοφίας, αποφάσισε αυτόβουλα ότι οι εργαζόμενοι στο Ble μπορούν να ζήσουν με 300-400 ευρώ, γιατί η επένδυση της Αγ. Σοφίας ήταν τεράστια. Καμία ενημέρωση για την καταβολή μισθού, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς ρεπό και άδειες , με υποσχέσεις για πληρωμή και «εξοφλήσεις» μέσω συναλλαγματικών και κλίμα τρομοκρατίας με κάμερες και απειλές.”

Στο καθεστώς αυτό έλαβαν χώρα απολύσεις χωρίς αποζημίωση, “αλλεπάλληλες επισχέσεις εργασίας και για όσους από φόβο για το αύριο έμειναν, συναλλαγματικές αντί πληρωμής και ιδιωτικά συμφωνητικά-ξεφτίλα για καταβολή μισού μισθού επ’ αόριστον.”

Οι εργαζόμενοι γνωστοποίησαν το θέμα τους με αφίσες και συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα. Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αγώνα των απλήρωτων απολυμένων του Ble αναφέρει ότι η απάντηση της εργοδοσίας στις κινητοποιήσεις αυτές “ήταν τσαμπουκαλήδες μπράβοι (οι οποίοι πληρώνονταν - σε αντίθεση με τους εργαζόμενους- κανονικά) στις πόρτες οι οποίοι προσπάθησαν με απειλές και βρισιές να μας εκφοβίσουν.  Όταν το αφεντικό κατάλαβε ότι δεν τρομοκρατούμαστε, εκτός του ότι προσέλαβε στη συνέχεια κι άλλους να κάνουν τους νταήδες, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην πλησιάζουν οι απολυμένοι τα μαγαζιά του. Όταν και αυτά απορρίφθηκαν, προχώρησε σε μηνύσεις ενάντια στους αγωνιζόμενους. Αν και το περιεχόμενό τoυς ήταν εντελώς ασαφές και οι κατηγορίες σαθρές, αυτό δεν εμπόδισε την ασφάλεια Θεσσαλονίκης να κυνηγάει εργαζόμενους πίσω από τα λεωφορεία που επέβαιναν  και να παρακολουθεί  τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μία σύλληψη. Τον ίδιο ζήλο για αυτόφωρη σύλληψη του αφεντικού δεν είδαμε ωστόσο όταν οι απολυμένοι κατέθεσαν μήνυση ενάντια στον ίδιο. Κάτι που δε μας εκπλήσσει παρόλα αυτά, αφού ήταν σύνηθες φαινόμενο να υπάρχει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και ασφάλειας περιμετρικά των καταστημάτων που γινόταν οι παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που γινόντουσαν με αφίσες, κείμενα, μικροφωνικές, συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας, με κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία με μπλοκ την Πρωτομαγιά, όπως και κάλεσμα για πορεία την Τρίτη 15/5. “

Έτσι λίγο πριν την πραγματοποίηση της πορείας στις 15/5 έκανε κρούση για τις προαναφερόμενες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην συμφωνία να καταβάλει υπερωρίες, αποζημιώσεις δεδουλευμένα καθώς και να αποσύρει μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα. Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αγώνα των απλήρωτων απολυμένων του Ble προειδοποιεί τέλος“Το ότι το αφεντικό ωστόσο έχει δείξει ως τώρα αφερέγγυα στάση, δε μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι τα πάντα έχουν λήξει πριν να καταβάλλει ό,τι οφείλει στους εργαζόμενους. Δεν ξεχνάμε όμως ότι η αλληλεγγύη και το ότι ήμασταν στο δρόμο ήταν από την αρχή τα όπλα μας.” επισημαίνοντας ότι“Είναι λοιπόν ανάγκη σήμερα που τα αφεντικά εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους απέναντι μας, να επικοινωνήσουμε τέτοιες λογικές και πρακτικές. Να κυκλοφορήσουμε ότι οι συλλογικοί αγώνες και οι κινηματικές διαδικασίες μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Ότι η διεκδίκηση της αξιοπρέπειάς μας είναι μονόδρομος.”


http://www.alterthess.gr/content/dikaiothike-o-agonas-ton-ergazomenon-sta-ble

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου