Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Βολιβία: Βίαιες συγκρούσεις στην γενική απεργία


Manifestantes enfrentam a polícia no centro de La Paz no primeiro dia da greve geral convocada na Bolívia. Foto: AP
Η πρώτη μέρα από την τριήμερη γενική απεργία στην Βολιβία, που διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, από την κυβέρνηση του Μοράλες, σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδυλωτές και τους μπάτσους στην πλάτεία  Murillo de La Paz,  που βρίσκετε το προεδρικό μέγαρο και το κυνοβούλιο.
Χιλιάδες διαδηλωτών, κυρίως φοιτητές και γιατροί, προσπάθησαν να καταλάβουν την πλατεία εκτοξεύοντας βόμβες  σπιτικής κατασκευής ενάντια στα οδοφράγματα που είχαν κατασκευάσει τα Βολιβιανά ΜΑΤ, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων .
Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο δεκάδες φοιτητές τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε τον τραυματισμό δυο αστυνομικών από θραύσματα δυναμίτη
Σε άλλη επαρχεία της Βολιβίας στην πόλη Ποτόσι φοιτητές της ιατρικής προκάλεσαν έκρηξη μεγάλης ποσότητας δυναμίτη στην είσοδο του κτηρίου της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες ζημιές. Στην πόλη Σάντα Κρούζ. Μια ομάδα γιατρών μπλόκαρε την είσοδο του διεθνους αεροδρομίου και έκλεισε την εθνική οδο που συνδέει την χώρα με την Αργεντινή.
Η εκτεταμένη χρήση δυναμίτιδας από τους διαδηλωτές – απεργούς, συμβαίνει γιατί βασικό ρόλο στις κινητοποιήσεις έχουν και οι μεταλλωρύχοι που έχουν απαλοτριώσει τα εκρηκτικά και έχουν εφοδιάσει με αυτά άλλες ομαδες απεργών.
 A primeira jornada da greve geral de 72 horas foi  viabilizada para exigir melhores salários ao presidente Evo Morales  Foto: EFE
Η γενική απεργία καλέστηκε από την Central Operária Boliviana (COB) –  που είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας χωρίς όμως να έχει την πλήρη υποστήριξη της εργατικής τάξης της χώρας.
Την απεργία στηρίζουν μαζικά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον κλάδο  υγείας, που βρίσκονται εδώ και 7 εβδομάδες σε κινητοποιήσεις ενάντια σε προεδρικό διάταγμα που αυξάνει τις ώρες εργασίας τους από 6 σε 8.
athens.indymedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου