Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πεδίο μάχης η Πάτρα. Πογκρόμ κατά μεταναστών από την Χρυσή Αυγή



Βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής ξέσπασαν στην Πάτρα μετά την κηδεία του 30χρονου Θανάση Λαζανά ο οποίος δολοφονήθηκε από τρεις νεαρούς Αφγανούς, το περασμένο Σάββατο. Τα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη ως αργά τη νύχτα της Τρίτης στην περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής - Πατραϊκής όπου διαμένουν μετανάστες. Νέες συγκεντρώσεις οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα μέλη της Χρυσής Αυγής. Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα συγκαλεί ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το patranews ο ΟΛΠΑ αναμένεται να σφραγίσει το κτίριο της Πειραϊκής Πατραϊκής
Η σύσκεψη στο Δημαρχείο έχει προγραμματιστεί για σήμερα στη 1 μ.μ. σήμερα κι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ο Λιμενάρχης Πατρών και η Πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν μέτρα. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και χθες, με τον Δήμαρχο Πατρών να σημειώνει ότι όλοι οι φορείς πρέπει να συντονιστούν προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη σημερινή σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ληφθούν μέτρα αύξησης της αστυνόμευσης.
Συλλήψεις και προσαγωγές

Χθες Τρίτη συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα ως αργά το βράδυ, οι συγκεντρώσεις ενάντια στους μετανάστες στην περιοχή των Ιτεών, στη Πάτρα, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου δολοφονήθηκε ο 30χρονος Θανάσης Λαζανάς. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής.
Συνολικά 22 άτομα προσήχθησαν, εκ των οποίων πέντε συνελήφθησαν, έξω από την κεντρική είσοδο του παλιού εργοστασίου της «Πειραϊκής Πατραϊκής», σύμφωνα με την αστυνομία. 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν περίπου 350, κυρίως μέλη της «Χρυσής Αυγής». Τα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, επιτέθηκαν επανειλημμένως κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν διατεθεί στο σημείο για λήψη μέτρων τάξης και επιχειρούσαν διαδοχικά να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του κτηρίου.
 
Οι επιθέσεις, όπως αναφέρει η αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και βιαιότητα καθώς εκσφενδονίστηκαν κατά των αστυνομικών και των υπηρεσιακών οχημάτων μεγάλος όγκος από πέτρες, κροτίδες καθώς και αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ξύλα, λοστοί και άλλα αντικείμενα. Πολλά από τα άτομα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε Νοσοκομείο. Επιπλέον προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ένα υπηρεσιακό λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού, καθώς επίσης σε ένα περιπολικό και δύο υπηρεσιακές μοτοσικλέτες.
Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα άτομα με τη χρήση των αναγκαίων μέσων.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης υπήρξαν και πέντε τραυματισμοί πολιτών.
Επιχείρηση εφόδου με μπουλντόζα στο εργοστάσιο της Πειραϊκής

Σύμφωνα με το best.gr, διακόσια περίπου μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ πορεία από την οδό Ανθείας και κατευθύνθηκαν προς την Πειραϊκή Πατραϊκή. Κρατούσαν σιδηρολοστούς και ρόπαλα, ενώ έψελναν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής μετέβησαν με πούλμαν από άλλες περιοχές.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν ακόμα και σε αστυνομικούς, ενώ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να κάνουν έφοδο με μπουλντόζα στο εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής. Η προσπάθεια των Χρυσαυγιτών να εισβάλουν στο κτίριο απετράπη. Στη συνέχεια τα μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιές σε κάδους στην περιοχή και σε χόρτα παρακείμενου οικοπέδου.

Σύμφωνα με το TheBest.gr ομάδα συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών όρμηξαν σε αστυνομικό με μηχανή. Τον πέταξαν κάτω και του επιτέθηκαν ομαδικά. Ο αστυνομικός άφησε τη μηχανή και τράπηκε σε φυγή. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφερεαν πως αρκετοί κρατούσαν ρόπαλα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και τους απώθησαν. Στις φλόγες τυλίχτηκε ένα φορτηγό και ένας πυλώνας της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει το Achaianews λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Πάτρα έχουν σταλεί αστυνομικές δυνάμεις από την Ηλεία αλλά και την Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, χθες «μερίδα των κατοίκων απαιτούσαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ υπήρξαν σκέψεις για αποκλεισμό της αστυνομικής διεύθυνσης». Η ίδια πηγή αναφέρει πως «νωρίτερα κάτοικοι είχαν διαφωνήσει με την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο σημείο» που είχαν συγκεντρωθεί. Σημειώνεται πως οι κάτοικοι πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Θ. Λαζανά στην ακτή Δυμαίων.

Εν τω μεταξύ, περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη, την ώρα που έβγαινε από τον τηλεοπτικό σταθμό Super B. Ο Μιχάλης Αρβανίτης μόλις είχε ολοκληρώσει τη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Επίθεση δέχτηκε και ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής, ο οποίος είναι συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού και μετείχε στην συζήτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
tvxs

2 σχόλια: