Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Αναχωρεί κι άλλο πλοίο για τη Γάζα - Θέλουν να σπάσουν τον αποκλεισμό

«Έχουμε τον ίδιο στόχο όπως και οι προηγούμενοι στόλοι, να τερματίσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας αψηφώντας το ισραηλινό (πολεμικό) ναυτικό», δήλωσε ο Τόρσταϊν Ντάλε, επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης "Ένα πλοίο για τη Γάζα" στη Νορβηγία.

«Αυτή τη φορά θα είναι εύκολο για τους Ισραηλινούς να μας σταματήσουν, διότι θα είμαστε τόσο λίγοι και αυστηρά κατά της βίας», επισήμανε ο Ντάλε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο λιμάνι του Όσλο.

Το SV Estelle, ένα σκάφος 53 μέτρων που χρησιμοποιούν κυρίως σουηδικές και νορβηγικές οργανώσεις, θα αποπλεύσει από το Όσλο σήμερα και οι οργανωτές αναμένουν ότι πολλά ακόμα σκάφη θα πλεύσουν μαζί του πριν φθάσει στα νερά της Γάζας τον Οκτώβριο.

Τον Μάιο του 2010 αρκετά πλοία που μετέφεραν βοήθεια και αποπειράθηκαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ έγιναν στόχος μια επιχείρησης ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι είχαν σκοτώσει δέκα Τούρκους ακτιβιστές --ανάμεσά τους έναν 19χρονο φοιτητή με διπλή τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα--, στο ένα από τα πλοία.

Ένας δεύτερος στολίσκος, που αναμενόταν να αναχωρήσει ένα χρόνο αργότερα, δεν απέπλευσε ποτέ, αφού οι διοργανωτές κατήγγειλαν πως υπέστησαν σαμποτάζ.

Τον Νοέμβριο του 2011, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό έκανε νηοψία, έδωσε εντολή για διακοπή πλου και προσέγγιση σε λιμένα σε δύο σκάφη αναψυχής σε διεθνή ύδατα, ένα υπό καναδική σημαία και ένα υπό ιρλανδική, στα οποία επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές μεταφέροντας ιατρικά εφόδια και κατευθύνονταν στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου