Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η τράπεζα Πειραιώς σίγουρα δεν έχει λεφτά αλλά έχει άκρες στην κυβέρνηση

Δεν μπορύν να εξηγηθούν αλλιώς τρία γεγονότα που εξελίσσονται παράλληλα και αφορούν το πιστωτικό ίδρυμα Σάλλα, Βαρδινογιάννη, Μάνεση και λοιπών λήσταρχων. Μιά μήνυση εναντίον του Reuters, μιά αγορά τράπεζας, η δεύτερη κατά σειρά αλλά και η μεθόδευση για μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης εργαζόμενων περιστρέφονται γύρω από αυτή την Τράπεζα που επιλέγει η εξουσία να ενδυναμώσει με μαφιόζικο τρόπο.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων ξεκίνησε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου η εκδίκαση της αγωγής της τράπεζας Πειραιώς κατά του δημοσιογραφικού οργανισμού Reuters για το ρεπορτάζ των Stephen Grey και του Νικόλα Λεοντόπουλου. Η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί 50.000.000 ευρώ ισχυριζόμενη ότι αυτή ήταν η ζημιά που της προκάλεσε το δημοσίευμα, παρ’ όλο που το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν είχε πολύ μεγάλη απήχηση στα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πολλά δε εξ αυτών δημοσίευσαν μόνο την απάντηση της Tράπεζας Πειραιώς, χωρίς αναφορά στο πρωτογενές δημοσίευμα. Ανάλογο ήταν και το ενδιαφέρον που επέδειξαν τα ΜΜΕ για τη σημερινή δίκη.
Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας κατηγόρησαν τον Ν. Λεοντόπουλο ότι βασίστηκε σε ψευδείς καταγγελίες και ζήτησαν επίμονα να μάθουν τις πηγές του. Ο δημοσιογράφος, ως όφειλε, υπερασπίστηκε τις πηγές του και εστίασε στο γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του προς την τράπεζα (παρουσίασε σχετικό ημερολόγιο επικοινωνίας), αυτή αρνήθηκε να τοποθετηθεί στα στοιχεία του ρεπορτάζ.
Η υπεράσπιση της τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε ως μάρτυρα τον Ιωάννη Κοτόφωλο, υπεύθυνο γραφείου Τύπου της τράπεζας, ο οποίος, σε μια αποστροφή του λόγου του δήλωσε ότι δεν χρειάζεται μαθήματα δημοσιογραφίας αφού εδώ και 20 χρόνια εργάζεται για το οικονομικό της Καθημερινής. Τώρα για το ποια δημοσιογραφία χρειάζεται ο τόπος, διαλέξτε εσείς μεταξύ αυτής που ασκεί ο δημοσιογράφος/ερευνητής του Reuters και αυτής που ασκεί ένας δημοσιογράφος που καλείται να ενημερώνει για οικονομικά θέματα την ώρα που εκπροσωπεί μία τράπεζα.
Για άλλη μία φορά τα ρεπορτάζ του Reuters αλλά και αυτά του Κώστα Βαξεβάνη και του Τάσου Τέλογλου δεν κίνησαν καμία νομική διαδικασία-διερεύνηση από το Ελληνικό Κράτος, όπως θα φανταζόταν κανείς, και ούτε προκάλεσαν κανένα εμπόδιο στην παραχώρηση του «καλού» κομματιού της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς του κυρίου Σάλλα.
http://www.thepressproject.gr/article/30453/Trapeza-Peiraios-VS-Reuters

Σύμφωνα με «Τα Νέα», Τράπεζα Πειραιώς και Societe Generale (μητρική της Geniki) βρίσκονταν ήδη από τις αρχές του μήνα σε διαπραγματεύσεις σε βάση αποκλειστικότητας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι πλέον στο στάδιο των υπογραφών για την αγορά της Geniki Bank.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μοντέλο στα πρότυπα της Emporiki, με τη Societe να ανακεφαλαιοποιεί την Geniki πριν προχωρήσει στην πώλησή της στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σημειώνεται πως η Geniki από το 2004, οπότε πέρασε στην ιδιοκτησία των Γάλλων, δεν έχει καταφέρει να περάσει στην κερδοφορία, παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαιακής επάρκειας που δέχεται από την πλευρά της μητρικής.
Τους τελευταίους μάλιστα 18 μήνες έχει κλείσει τα περισσότερα καταστήματα από κάθε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα, περίπου 36, τον αριθμό.

Στα παζάρια είναι ο Βρούτσης με την τρόικα
Μέσω email γίνεται πλέον η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της Τρόικα για τα εργασιακά. Στο μήνυμα που έστειλε ο κ. Βρούτσης παρουσιάζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για αποζημιώσεις, τριετίες και ωράριο εργασίας.
Ειδικότερ, στο email ο υπουργός Εργασίας αναφέρει:
Αποζημιώσεις: Αντί για μείωση κατά 50% όλων των αποζημιώσεων, αντιπροτείνεται να μην αλλάξει τίποτα για όσους εργάζονται ήδη μέχρι 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη (δηλαδή να παίρνουν 12 μισθούς αποζημίωση όταν απολύονται). Για όσους έχουν 16 και άνω χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη προτείνεται να παίρνουν 12 μισθούς συν ως 6 επιπλέον αποζημιώσεις ανάλογα με τα χρόνια που έχουν και με πλαφόν από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Παρουσιάζονται τρία σενάρια για το πλαφόν: στα 2.000, στα 2.500 και στα  3.000 ευρώ, με πιθανότερο το πρώτο. Δηλαδή, ο εργαζόμενος (που απολύεται μετά από 16 και πάνω χρόνια) θα λαμβάνει τελικά μικρότερη αποζημίωση. Αντίθετα, το υπουργείο φαίνεται πως ενδίδει στις απαιτήσεις της Τρόικα να μειωθούν κατά 50% οι αποζημιώσεις για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους!
Τριετίες: Εδώ το υπουργείο φαίνεται να τραβάει κόκκινη γραμμή, επιμένοντας ότι οι τριετίες δεν πρέπει να θιγούν. Αντίθετα, λέει, πρέπει να μείνουν ως τμήμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ωστόσο, τονίζεται ότι έχει δρομολογηθεί ο νέος μηχανισμός για τους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που θα αντικαταστήσει τον κατώτατο βασικό μισθό, τις ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου 2013. Ωστόσο, η Τρόικα επιμένει τονίζοντας ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη υπογραφεί στο πρώτο Μνημόνιο και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει…
 
Ωράριο εργασίας: Στην ελαστικοποίηση που ζητά η Τρόικα το υπουργείο Εργασίας απαντά «όχι, αλλά…». Κι αυτό γιατί ενώ αποκλείει τις αλλαγές στο 40ωρο εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, αφήνει το ενδεχόμενο ορθάνοιχτο με τις συλλογικές συμβάσεις. Υπενθυμίζεται πως η Τρόικα απαιτεί να υπάρξει πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με αύξηση των ημερών εργασίας στις έξι ημέρες, αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και κατάργηση των περιορισμών για εναλλαγή μεταξύ πρωϊνής ή βραδινής βάρδιας με απλή απόφαση του εργοδότη.
Τα παραπάνω σημαίνουν μερικά απλά πράγματα. Το Reuters δέχτηκε τη μήνυση επειδή αποκάλυψε τις απάτες του Σάλλα με τις offshore, γεγονός που αποκρύπτουν τα περισσότερα μέσα-πελάτες της. Αν και αγόρασε την Αγροτική τράπεζα χωρίς ουσιαστικά να έχει πληρώσει, παζαρεύει την Γενική και την Εμπορική τράπεζα. Η ίδια η Πειραιώς ήταν αξιακά υποδεέστερη τράπεζα και των άλλων δύο. Είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γιγαντωθεί μια μικρή τράπεζα και να αγοράσει άλλες 3-4 χωρίς λεφτά ! Τα  εργασιακά που παζαρεύει ο Δρούτσης κυρίως ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη τράπεζα αφού είναι πέρα από βέβαιο πως θα κάνει πολλές απολύσεις από το προσωπικό που φορτώνεται από τις άλλες και είναι μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου