Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Μπαγκλαντές: Εκατόμβη νεκρών από πυρκαγιά σε εργοστάσιο

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Η βιομηχανία ένδυσης στο Μπαγκλαντές, που παράγει ρούχα για μεγάλες πολυεθνικές,  αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, ωστόσο η ασφάλεια «δεν αποτελεί προτεραιότητα». «Προτεραιότητα εδώ είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής».

Πολλοί από τους εργαζόμενους του πρώτου ορόφου αναγκάστηκαν από τις φλόγες να κατευθυνθούν στην οροφή με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους καθώς στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη φωτιά πήδηξαν από τους ορόφους του κτιρίου.

Από το 2006 περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές από φωτιές σε χώρους εργασίας, κυρίως εργοστάσια, στους οποίους δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
Στη χώρα υπάρχουν περίπου 4.5000 εργοστάσια, που παράγουν ρούχα για μεγάλα «brands» μεταξύ των οποίων η Tesco, Wal-Mart, JC Penny, H&M, Marks & Spencer, Kohl's και Carrefour. Σημειώνεται πως τα είδη ένδυσης αποτελούν το 80% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, που ανέρχονται σε 24 δις δολάρια ετησίως.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει πως στόχος των βιομηχανιών «είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής και η ελαχιστοποίηση του κόστους. Όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφάλεια δεν είναι πάντα προτεραιότητα». «Προτεραιότητα εδώ είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής ρούχων», προσθέτει.

Ακτιβιστές εκφράζουν την ελπίδα τους πως αυτό το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε να πιέσει την κυβέρνηση να επαναφέρει τα πρότυπα ασφαλείας στη βιομηχανία ένδυσης.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, στα νοτιοανατολικά της χώρας στο λιμάνι Chittagong, μια γέφυρα υπό κατασκευή κατέρρευσε με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 εργάτες να σκοτωθούν. Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως δεκάδες άνθρωποι ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου