Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Εξέγερση στη Σλοβενία

Στην σύλληψη 141 διαδηλωτών μετά από βίαιες συγκρούσεις μαζί τους προχώρησε  η αστυνομία της Σλοβενίας.

Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι η αντίθεση στα μέτρα λιτότητας και σε φαινόμενα διαφθοράς.

Πρόκειται για τα πλέον βίαια επεισόδια στη χώρα, η οποία είναι μέλος της ζώνης του ευρώ από το 2007, μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία το 1991.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης του Μάριμπορ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «πιθανής αναρχίας», καθώς οι διαδηλώσεις αγκάλιασαν πέντε αστικά κέντρα της Σλοβενίας, μεταξύ αυτών και την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.

Ωστόσο, μόνο η συγκέντρωση στο Μάριμπορ είχε βίαιη κατάληξη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε 119 συλλήψεις στο Μάριμπορ και 22 σε άλλες πόλεις για «διατάραξη δημόσιας τάξης και κοινής ειρήνης».

Στην ίδια πόλη τραυματίστηκαν επίσης 25 αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων και την παραίτηση του δημάρχου του Μάριμπορ, Φρανκ Κάνγκλερ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

Ο Κάνγκλερ έχει διαγραφεί από το Κόμμα του Σλοβενικού Λαού, μικρό εταίρο της συντηρητικής κυβέρνησης συνεργασίας του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, με κατηγορίες για δωροδοκία, ωστόσο αρνείται επίμονα να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημάρχου.

Η Σλοβενία προσπαθεί να αποφύγει την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης, εν μέσω ύφεσης, υψηλής ανεργίας και έκθεσης των τραπεζών της σε «κακά» δάνεια.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα περικοπών στους μισθούς του δημόσιου τομέα, μείωσης των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να περιορίσει το έλλειμμα στο 3% για το 2013, έναντι 4,2% για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου