Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου στη Γάζα – άλλη μια παραβίαση της εκεχειρίας


Η εύθραυστη εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 21 Νοεμβρίου, μετά την ισραηλινή επίθεση των 8 ημερών στη Γάζα, παραβιάστηκε άλλη μια φορά από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής με μια αιματηρή επίθεση εναντίον ομάδας παλαιστινίων αμάχων, ανατολικά της Τζαμπάλια. Ο 19χρονος Ανουάρ Αλ Μαλούκ, φοιτητής νομικής από τη συνοικία Σουτζάγια της Πόλης της Γάζας, έπεσε νεκρός από σφαίρες και ο 21χρονος Ομάρ Γουάντι από τα προσφυγικά της Τζαμπάλια, βορείως της Πόλης της Γάζας, τραυματίστηκε καθώς προσέτρεξε σε βοήθεια του Ανουάρ.
 
Περίπου στις 2.30 μ.μ. της 11ης Ιανουαρίου, ο Ομάρ βρισκόταν στο τοπικό νεκροταφείο, επισκεπτόμενος τάφους φίλων που σκοτώθηκαν κατά την κατοχή. Παρατήρησε μια ομάδα περίπου 30 Παλαιστινίων μερικές εκατοντάδες μέτρα ανατολικότερα, ανάμεσα στο νεκροταφείο και το φράχτη που ορίζει το ανατολικό όριο της Λωρίδας της Γάζας.
Από το νεκροταφείο, το οποίο είναι πάνω από μισό χιλιόμετρο από το φράχτη, ο Ομάς πλησίασε την ομάδα για να δει τι συνέβαινε. Τέσσερα ισραηλινά στρατιωτικά τζιπ βρίσκονταν πίσω από το φράχτη και κάπου 12 στρατιώτες ήταν παρόντες, εκτοξεύοντας δακρυγόνα προς την ομάδα των Παλαιστινίων.
Σε εκείνο το σημείο η ομάδα βρισκόταν σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων από το φράχτη αλλά οπισθοχώρησε άλλα 100 μέτρα, εν μέσω της επίθεσης με δακρυγόνα. Γύρω στις 4 μ.μ. ο Ανουάρ είχε αποσπαστεί από την ομάδα και παρέμενε μόνος κάπου 40 μέτρα από το φράχτη όταν πυροβολήθηκε από τους στρατιώτες και έπεσε κάτω. Τρεις από την ομάδα των Παλαιστίνιων, συμπεριλαμβανομένου του Ομάρ, επέστρεψαν για να βοηθήσουν τον Ανουάρ. Ο Ομάρ λέει ότι έδρασε ενστικτωδώς βλέποντας έναν συμπατριώτη του σε κίνδυνο και δεν αναλογίστηκε τη δική του ασφάλεια – παρότι δεν γνώριζε τον Ανουάρ. Καθώς έφτασε εκεί που βρισκόταν πεσμένος ο Ανουάρ, χτυπήθηκε και στα δύο πόδια από θραύσματα από σφαίρα που εξερράγη κατά την πρόσκρουση στο έδαφος εκεί δίπλα και έσπειρε μεταλλικά θραύσματα προς την κατεύθυνσή του.
Οι δύο άλλοι κατάφεραν να πάρουν τον Ομάρ και τον Ανουάρ από το σημείο, αλλά ο Ανουάρ είχε υποστεί σοβαρό τραύμα από σφαίρα στην κοιλιά και πέθανε καθοδόν προς το νοσοκομείο. Ο Ανουάρ είχε διακομιστεί από την περιοχή προς τον κύριο δρόμο με ένα αμαξάκι, και κατόπιν είχε μπει σε ασθενοφόρο. Δυστυχώς εκείνη την ώρα είχε ήδη καταλήξει.
 
Στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στη Τζαμπάλια, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον Ομάρ για τραύματά του στον αστράγαλο. Έχει έκτοτε βγει από το νοσοκομείο, αλλά θραύσματα παραμένουν καρφωμένα στα κόκαλα του. Θα πρέπει να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα όπου θα εκτιμηθεί η δυνατότητα εγχείρισης για την αφαίρεση των θραυσμάτων. Είναι κατανοητό ότι ο Ομάρ ήταν τρομοκρατημένος κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Έχει υποστεί σοκ από την εμπειρία και δεν έχει μπορέσει να κοιμηθεί καθώς την επαναφέρει στη μνήμη του.

Ο Ομάρ έχει δύο αδέρφια και 6 αδερφές. Ο 18χρανος αδερφός του Μοχάμεντ, είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στα ανατολικά της Τζαμπάλια, πριν από πέντε χρόνια, όταν ήταν μόλις 13 χρονών. Ο Μοχάμεντ νοσηλεύτηκε στην Αίγυπτο για τέσσερις μήνες και ακόμα και σήμερα κάνει θεραπεία στη Γάζα.
Ο πατέρας των νεαρών εξέφρασε την ανησυχία του για το αν ο Ομάρ θα ξαναεπισκεφθεί το νεκροταφείο, ενώ η μητέρα τους είπε ότι φοβόταν ότι μια μέρα όλοι της οι γιοι θα σκοτωθούν. Η οικογένεια Γουάντι προσδοκά μια πραγματική εκεχειρία αν και εξαρχής ήταν αναμενόμενο ότι το Ισραήλ δεν θα τη σεβόταν. Η κύρια ελπίδα του Ομάρ είναι να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Ο Ανουάρ ήταν ο νεαρότερος γιος της οικογένειας Αλ Μαλούκ και ο μόνος που συνέχιζε να ζει στο σπίτι αφού οι μεγαλύτεροι αδερφοί του είχαν παντρευτεί. Η 55χρονη μητέρα του ελπίζει ότι τώρα αναπαύεται εν ειρήνη.
Ο πρώτος Παλαιστίνιος που είχε σκοτωθεί μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας επίσης λεγόταν Ανουάρ. Στις 23 Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά τη συμφωνία, ο Ανουάρ Κουντέχ, είχε πέσει νεκρός από σφαίρες, σε εκείνη την περίπτωση στην αγροτική περιοχή του Αμπασάν, ανατολικά του Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Έχουν υπάρξει πολυάριθμες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Μπορεί κανείς να φανταστεί ποια θα ήταν η απάντηση εάν είχε συμβεί το αντίστροφο.
 

Πηγή: Σύλλογος Ιντιφάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου