Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το Ισραήλ απομάκρυνε Παλαιστίνιους κατασκηνωτές στη Δυτική Όχθη


Συγκεκριμένα οι διαδηλωτές είχαν στήσει σκηνές στην τοποθεσία Ε1 του προγράμματος εποικισμού και επιθυμούσαν να «εγκαθιδρύσουν στοιχεία υπέρ τους επί εδάφους».
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε αποφασίσει την Παρασκευή ότι η κατασκήνωση μπορεί να παραμείνει στην περιοχή για έξι ακόμα ημέρες, έως ότου ληφθεί μια απόφαση για την απομάκρυνση των σκηνών.

Η κυβέρνηση, όμως, έκανε αίτηση στο δικαστήριο για ανάκληση της απόφασης σχετικά με το φυλάκιο και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να αποκλείσουν όλους τους δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού το Σάββατο.
Μερικές ώρες αργότερα, οι ισραηλινές αστυνομικές αρχές και συνοριοφύλακες εισέβαλαν στην περιοχή και διέταξαν περίπου 100 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις 20 σκηνές που είχαν στηθεί μία ημέρα νωρίτερα.
Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά απομακρύνθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία, σύμφωνα με την αστυνομία. «Όλοι απομακρύνθηκαν γρήγορα και προσεκτικά, χωρίς να τραυματιστεί κανείς» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.
Το γεγονός αυτό διαψεύδεται, ωστόσο από την  εκπρόσωπο της παλαιστιανιακής ομάδας «Επιτροπή Συντονισμού Λαϊκής Πάλης» Αμπίρ Κοπτί. Όπως ανέφερε στο twitter, έξι άτομα τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση του Β. Νετανιάχου τον περασμένο Νοέμβριο να δημιουργήσει οικισμούς στην περιοχή Ε1 προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούσαν τότε ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να καταδικάσει κάθε ελπίδα για τη δημιουργία ενός ενιαίου παλαιστινιακού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου