Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Συμπλοκές αστυνομίας και εργαζομένων χαλυβουργίας στις Βρυξέλλες


Αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών στο κέντρο των Βρυξελλών  
Σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας ενεπλάκησαν διαδηλωτές εργαζόμενοι στη χαλυβουργική βιομηχανία ArcelorMittal, οι οποίοι μείνουν άνεργοι μετά την απόφαση να κλείσουν μονάδες παραγωγής. Περίπου 200 εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μικρή απόσταση από την έδρα της βελγικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή λάμβανε χώρα σύσκεψη σχετικά με την αναγγελθείσα παύση λειτουργίας ενός τμήματος των εγκαταστάσεων της μεταλλουργικής εταιρείας στην έδρα της στη Λιέγη (ανατολικά), που θα επηρεάσει άμεσα 1.300 μισθωτούς.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαπεράσουν τα οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στο κτίριο όπου συνεδρίαζε η κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά τους κάποιοι εξ αυτών πέταξαν πέτρες και βαρελότα, ενώ οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με ρίψεις από αντλίες νερού, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Οι εργάτες της σιδηρουργίας, οι οποίοι είχαν φθάσει από τη Λιέγη με λεωφορεία, στη συνέχεια διέκοψαν την κυκλοφορία σε πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες στο κέντρο των Βρυξελλών.

Οι εργατικές ενώσεις είχαν προκηρύξει από την Πέμπτη γενική απεργία στις τελευταίες εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης παραγωγικής εταιρείας χάλυβα στον κόσμο που παραμένουν ακόμη ανοικτές στη Λιέγη, έπειτα από την έκπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση της ArcelorMittal για ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας.

«Θα πρέπει οι αρχές να απαλλοτριώσουν την Mittal. Εάν δεν το θέλει, λίγο μας νοιάζει. Θα πρέπει να επανακτήσουμε το εργαλείο αυτό. Η εθνικοποίηση είναι μία λέξη που προξενεί τρόμο, όμως είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Εζιντιό ντι Πανσιλό, υπεύθυνος του συνδικάτου FGTB (Σοσιαλιστές).

Πριν την κυβερνητική σύσκεψη, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλονίας Ρούντι Ντεμότ είχε χαρακτηρίσει τον ινδικό χαλυβουργικό όμιλο «ανέντιμο επιχειρηματία» και «ποταπό κερδοσκόπο».

Ο ίδιος, πάντως, στάθηκε προσεκτικός όσον αφορά την εθνικοποίηση: «μπορούμε να εξετάσουμε τα πάντα, στο πλαίσιο των οικονομικών και νομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας». Η περιφέρεια είναι «έτοιμη να στηρίξει ένα βιομηχανικό σχέδιο. Υπάρχουν επαφές, ενδείξεις, οι οποίες προκύπτουν» ανέφερε.

Ωστόσο, ο Ντι Πανσιλό εξέφρασε τις αμφιβολίες του, προσθέτοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν τα περί άλλων επενδυτών», που ενδιαφέρονται για την επιχείρηση. «Κανείς δεν έχει παρουσιασθεί», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Την Πέμπτη ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο είχε υποστηρίξει πως «δεν κατανοεί» την απόφαση, κατά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός της Ελβετίας με τον γενικό διευθυντή της χαλυβουργικής βιομηχανίας Λάκσμι Μιτάλ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να του αποσπάσει τη δέσμευση ότι θα υπαναχωρήσει της απόφασής του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου