Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Εργαζόμενοι στο Τσιτσι- Φαΐ: Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας


tsitsi_fai.jpg
"Τον Μάρτη του 2012, η εργοδοσία του ψητοπωλείου Τσιτσί φαί που βρίσκεται στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. προφασιζόμενη αναμόρφωση του καταστήματος, εξώθησε σε παραίτηση 5 από εμάς ενώ προχώρησε σε αυθαίρετη μείωση μισθών έως 200 € στους υπόλοιπους εργαζόμενους", επισημαίνει σε ενακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Τσιτσι- Φαΐ, προσθέτοντας πως "Αυτή ήταν όμως και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έχοντας ήδη ανεχτεί πολλές αυθαιρεσίες της εργοδοσίας από πριν (μη καταβολή δώρων, επιδομάτων,  νυχτερινών και αργιών) ήρθαμε σε επαφή με την «Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό», γραφτήκαμε στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και  προχωρήσαμε σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η εργοδοσία απέλυσε άμεσα άλλους 3  από εμάς εκδικητικά. Απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας καταθέσαμε αγωγές για άκυρη απόλυση, μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων κτλ, ενώ δημιουργήσαμε και Επιτροπή Αγώνα ξεκινώντας παράλληλα κι ένα κινηματικό αγώνα με αφισοκολλήσεις προς ενημέρωση των εργαζομένων της πόλης και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα".
Όπως τονίζεται, "Μετά την πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας, η εργοδοσία έκλεισε το κατάστημα περίπου για ένα μήνα. Στη συνέχεια ίδρυσε νέα εταιρεία και σήμερα λειτουργεί το κατάστημα με το ίδιο όνομα και «νέους» ιδιόκτητες, ώστε να  μας αποτρέψει από το να κινητοποιηθούμε. Επίσης προσπαθεί με διάφορους τρόπους να μάς τρομοκρατήσει, καλεί την αστυνομία στις κινητοποιήσεις, μας επισκέπτεται  στις νέες δουλειές μας  απειλώντας μας ότι αν δεν σταματήσουμε τις διεκδικήσεις θα μας καρφώσει στους νέους εργοδότες κτλ.".
"Η εργαδοτική τρομοκρατία και οι συλλήψεις δεν μας σταματούν", διαμηνύουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας παράλληλα πως "Την Τρίτη 1/2, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία και προχώρησε σε μηνύσεις εναντίον 2 πρώην εργαζομένων και 5 συνδικαλιστών για συκοφαντική δυσφήμηση. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Α.Τ. Πολίχνης. Στο σημείο έσπευσαν αλληλέγγυοι οι οποίοι με συνθήματα απαιτούσαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Μετά από πολύωρη ταλαιπωρία τελικά η εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι".
"Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία εμείς οι εργαζόμενοι στο Τσιτισί Φαΐ είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση μας. Όπως οι συνάδελφοι μας στα GOODY’SΛ. Πύργου, στο εστιατόριο BANQUET, στα ζαχαροπλαστεία Χατζή κ.α. που μετά από μήνες κινητοποιήσεων δικαιώθηκαν", επισημαίνεται στη συνέχεια.
"Στην εποχή που ζούμε, αυτή των απανωτών μνημονίων, της κατάργησης κάθε εργατικού δικαιώματος και ουσιαστικά της μετατροπής μας από εργαζόμενους σε δουλοπάροικους η μόνη μας λύση είναι η αντίσταση και ο αγώνας. Γι αυτό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους κατοίκους της γειτονιάς να μας συμπαρασταθούν και να δείξουν αλληλεγγύη στον αγώνα μας", καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Τσιτσι- Φαΐ.
Τέλος, καλούν σε πορεία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί στο Σάββατο 16 φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Ευκαρπίας, με στόχο να  αποσυρθούν οι μηνύσεις και να σταματήσουν οι διώξεις αγωνιστών και εργαζομένων. Επίσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.
alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου