Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Τα βάσανα ενός χαιρετισμού, του Κώστα Μιχαλάκη


Παρακολούθησα κι εγώ την υπόθεση του ναζιστικού χαιρετισμού του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και τη συζήτηση που ακολούθησε, για το αν είναι φασίστας, άσχετος, ανενημέρωτος, τις διάφορες δηλώσεις του ίδιου, παραγόντων, κομμάτων κτλ.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες, αποσύρθηκε γρήγορα. Και πολύ καλά έκανε θα έλεγα εγώ, γιατί θα έβλαπτε την αξιοπιστία των σχολείων ιστορίας που προσπαθεί να ιδρύσει η εν λόγω οργάνωση, καθώς τόσες πολλές ανιστόρητες κουβέντες δεν έχω διαβάσει μαζεμένες. Απολαύστε λοιπόν ένα απόσπασμα:

«Για την ιστορία επαναλαμβάνουμε πως ο συγκεκριμένος χαιρετισμός είναι ο Ελληνικός χαιρετισμός που είχε καθιερώσει επισήμως το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, το οποίο είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και χρησιμοποιείται από τους Εθνικιστές ανά την υφήλιο».

Ας επικαλεστούμε λοιπόν κι εμείς τη φώτιση της Μούσας Κλειούς για να βγάλουμε άκρη:  «Ο συγκεκριμένος χαιρετισμός λοιπόν είναι ο Ελληνικός χαιρετισμός» λέει η ανακοίνωση. Από πότε όμως είναι ελληνικός ο χαιρετισμός αυτός;  Μόνο τα λαμπρά μυαλά των συντακτών το γνωρίζουν…

Συνεχίζουμε: Τον χαιρετισμό αυτόν «είχε καθιερώσει επισήμως το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, το οποίο είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41. Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας».

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, το καθεστώς του Μεταξά δεν ήταν εθνικό. Ήταν μια στυγνή, υποκινούμενη από τους Άγγλους, δικτατορία, και ο Μεταξάς ήταν άνθρωπος του Βασιλιά. Δεύτερον , ο χαιρετισμός δεν καθιερώθηκε, επιβλήθηκε. Τρίτον, χωράει μεγάλη συζήτηση για το αν το καθεστώς Μεταξά θα έλεγε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς, αν δεν το επέβαλλε αυτό η πολιτική της Αγγλίας. Και για να ανοίξει η κουβέντα, ας θυμηθεί κανείς τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία την Άνοιξη του 1941, όταν ανετράπη με πραξικόπημα η κυβέρνηση που ήθελε να συνεργαστεί με τους Γερμανούς. Και τέταρτον, στον πόλεμο του 1940, ο ελληνικός στρατός δε χαιρετούσε με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, οι αντίπαλοι του, οι Ιταλοί φασίστες και οι Γερμανοί ναζί είχαν ως επιβεβλημένο αυτόν τον χαιρετισμό.

Το ζουμί όμως νομίζω του αποσπάσματος βρίσκεται στο τέλος: «Ο εν λόγω χαιρετισμός χρησιμοποιείται από τους Εθνικιστές ανά την υφήλιο». Ε, ναι, εδώ θα συμφωνήσω εν μέρει, αν και το τι είναι εθνικισμός, πατριωτισμός, ποιοι είναι εθνικιστές και πατριώτες, χωρά πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει. Βέβαια, οι εν λόγω «Εθνικιστές» ανά την υφήλιο, ονομάζονται με μια συντομογραφία, την οποία έχουν δανειστεί από τους αντίστοιχους Γερμανούς. Ονομάζονται «Ναζί».



Κώστας Μιχαλάκης,

Φιλόλογος-Ιστορικός,

Μέλος της Αγωνιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου