Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Απέρριψε το κούρεμα των καταθέσων η Κυπριακή Βουλή


 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές η Κυπριακή Βουλή απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων.

Ξεκίνησε λίγο  μετά τις 6 η κρίσιμη συνεδρίαση στην κυπριακή βουλή επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup.Δεδομένη είναι η καταψήφισή του. Συγκεκριμένα αρνητικά αναμένεται ταχθούν όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε θα απέχει. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα 36 από τους 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν όχι, ενώ ακόμα και από τους 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ υπήρχε αμφιβολία αν θα το ψήφιζαν όλοι.Πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, διαμαρτυρόμενοι για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να ζητήσει στήριξη και υπερψήφιση του νομοσχεδίου μέσω Facebook και αναφέρει τα εξής:

"Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι' αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη, προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν. Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και τον λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού Ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε".

Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής τις πληροφορίες ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δήλωση του κύπριου αξιωματούχου στο πρακτορείο. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρρής ανέφερε, απαντώντας γραπτώς στο Reuters, πως οι σχετικές πληροφορίες είναι αναληθείς.  Ο κ. Σαρρής αναχώρησε νωρίς το απόγευμα για τη Μόσχα, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με το Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ σχετικά τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Η συνάντηση Σαρρή - Σιλουάνοφ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι δεν εξασφαλίζεται η πλειοψηφία για το νομοσχέδιο που αφορά το κούρεμα των καταθέσεων.

Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, δηλαδή «Σχέδιο Β» αλλά δεν το ανακοινώνει..

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πραγματοποιήθηκε  με τους Υπουργούς Οικονομικώντης Ευρωζώνης να συμφωνούν σε νέα πρόταση για την Κύπρο.
Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις τόσο από πλευράς Ρωσίας όσο και από την πανωλεθρία που αναμενόταν να πάθει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Βουλή, καθώς η πρόταση δεν θα υπερψηφιζόταν, το Eurogroup έχει νέα πρόταση.  Συγκεκριμένα προτείνει να μην επιβληθεί φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στις τράπεζες της Κύπρου, γεγονός που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα σημαίνει "κούρεμα" έως και 15% για τους μεγαλοκαταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, ζήτησε να μην γίνει «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Κάτι που βρήκε σύμφωνη σχεδόν την πλειοψηφία των ομολόγων του.

"Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Eurogroup.

από το alterthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου