Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το απόστημα της Μανωλάδας - Ανακοίνωση του Antinazi Zone


Τα γεγονότα στην Μανωλάδα αποτελούν το πιο μαζικό ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα από το 1999.

Τότε τον Οκτώβρη του 99 ο 25χρονος Παντελής Καζάκος υπάλληλος της ΕΡΤ είχε βγει το βράδυ και πυροβολούσε όποιον μετανάστη τύχαινε να βρει μπροστά του. Το αποτέλεσμα ήταν 2 νεκροί και 7 τραυματίες  μερικοί εκ των οποίων έχουν μόνιμα προβλήματα υγείας εξαιτίας των πυροβολισμών.

Σήμερα 29 μετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν δέχτηκαν εν ψυχρώ πυροβολισμούς από τα αφεντικά τους γιατί «τόλμησαν» να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους χρώσταγε. 7 από αυτούς είναι πιο σοβαρά στα νοσοκομεία της Πάτρας και του Ρίου.

Οι δολοφόνοι έσπευσαν να κρυφτούν για να αποφύγουν τη σύλληψη αν και η αστυνομία δήλωσε ότι γνωρίζει τα στοιχεία τους και ήδη συνέλαβε έναν που τους έκρυβε.


Η κυβερνητική υποκρισία ξεχειλίζει καθώς έσπευσε να καταδικάσει τα γεγονότα «ξεχνώντας» ότι είναι η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που επέτρεψε στους μεγαλοπαραγωγούς φράουλας να επιβάλουν έναν απίστευτο εργασιακό μεσαίωνα όχι σήμερα αλλά εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε ότι:

«…Ο υπουργός Εργασίας, Γι­άν­νης Βρούτσης, έδωσε κατεπείγουσα εντολή στον ειδικό γραμμα­τέα ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη να στείλει στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Σε μήνυμά του ο υπουργός αναφέρει: «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

»Η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη.

»Άλλωστε, έχω κατ' επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.

»Ήδη, με εντολή μου, επιλαμβάνεται του θλιβερού περιστατικού η Επιθεώρηση Εργασίας.

»Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να αναμιχθεί στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η οικονομική αστυνομία». (in.gr 18/4/13)

«Ξεχνάει» ο υπουργός όπως και οι συγκυβερνήτες των «ευαίσθητων» ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ότι:

▪ το 2008 έγινε η πρώτη απεργία μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας

▪ από το 2008 ως το 2012 το τοπικό αστυνομικό τμήμα σχημάτισε περισσότερες από 200 δικογραφίες σε βάρος εκείνων που φιλοξενούσαν αλλοδαπούς στα κτήματά τους παράνομα και με το αζημίωτο, εκ των οποίων το 20% αφορούσε υποθέσεις για μαύρη εργασία ( Πρώτο Θέμα online 18-4-13)

▪ το 2011   2 δημοσιογράφοι της εφημερίδας το ΒΗΜΑ ξυλοκοπήθηκαν ανηλεώς ενώ έκαναν ρεπορτάζ στα χωράφια της Μανωλάδας

▪ τον Αύγουστο του 2012 άγνωστοι έσυραν «κρεμασμένο» στην πόρτα αυτοκινήτου Αιγύπτιο εργάτη πετώντας τον μετά από πολλά μέτρα αναίσθητο και αιμόφυρτο στην άκρη του δρόμου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

Που ήταν οι υπουργοί εργασίας, οι επιθεωρήσεις, οι δικαστές, τα κυβερνητικά στελέχη να παρέμβουν στο θέμα; Τι ακριβώς αποτέλεσμα είχαν οι 200 δικογραφίες που έκανε η αστυνομία; Και βέβαια που ήταν τα λαγωνικά του Δένδια όταν αυτά συνέβαιναν μέρα μεσημέρι επί χρόνια;

Η απάντηση είναι μία: ήξεραν και έκαναν τα στραβά μάτια. Όπως τα κάνει και ο απίστευτος δήμαρχος Κυλλήνης-Ανδραβίδας. Ο Δημήτρης Αρβανίτης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 και στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, τόνισε ότι

«πρόκειται για έναν επιχειρηματία που δρα με αυτόν τον τρόπο».

Επισήμανε, δε, ότι:
«ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στον Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης».

Αυτό ενόχλησε τον δήμαρχο. Ότι είναι μόνο ένας –που δεν είναι– και ότι έχει έδρα εκτός των ορίων του δήμου του! Το ότι αυτά τα αίσχη έγιναν μέσα στο δήμο του τσιμουδιά!!

Την άποψη αυτή αντέκρουσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα:

«Τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο» είπε.
»Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ”εργασιακό σκλαβοπάζαρο”. «Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό», σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις αυτές, αφού η πρόσβαση απαγορεύεται».

Η Χρυσή Αυγή

Όσο για τους ναζί της Χρυσής Αυγής στην ανακοίνωσή τους λένε:

«…Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει τα γεγονότα της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών.Καταδικάζει επίσης όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες…
Αριστεροί και δεξιοί πολιτικάντηδες, δήθεν ανθρωπιστές, είναι συνυπεύθυνοι και για το δουλεμπόριο των αλλοδαπών και για τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι λαθρομετανάστες στον ελληνικό λαό. Μόνο η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: Άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών! Οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών![1]

Οι ναζί αφιερώνουν μια λέξη για τους πυροβολισμούς και αυτή υποκριτική καθώς έχουν καταγραφεί εκατοντάδες επιθέσεις της ενώ μέλη της έχουν συλληφθεί ή  καταδικαστεί για δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών (πιο πρόσφατη αυτή με τη δολοφονία του πακιστανού Σ. Λουκμάν στις 17/1/13 στα Πετράλωνα) ή και Ελλήνων αριστερών (όπως του Περίανδρου σε βάρος 3 φοιτητών τον Ιούνη του 98 στην Ευελπίδων). Το υπόλοιπο 99% της ανακοίνωσής τους λέει ότι οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές και ζητάει άμεση απέλαση και τέλος στην παράνομη εργασία.

Η αλήθεια είναι ότι στα φραουλοχώραφα δεν βρίσκονται πολλοί Έλληνες που να θέλουν να δουλεύουν 14 ώρες τη μέρα για λίγα ευρώ και να ζουν σε παραπήγματα με νάιλον. Αν υπήρχαν, οι δουλέμποροι θα δούλευαν με αυτούς όπως δουλεύουν μια χαρά με Έλληνες μια σειρά πολυεθνικές για 245 ή και 307 ευρώ 5ωρα ή και 8ωρα απολύτως νόμιμα με βάση τους μνημονιακούς μισθούς.

Η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει στήσει δουλεμπορικά γραφεία σε διάφορες περιοχές όπου βρίσκει εργάτες με 18 ευρώ μεροκάματο για επιχειρηματίες. Αυτό θα πει «εθνική πολιτική για τη ανεργία». Δεν έχει σημασία ο εργασιακός μεσαίωνας για τους ναζί. Αρκεί αυτοί που τον υφίστανται να είναι Έλληνες και όχι ξένοι…

Όσα συνέβησαν στην Ηλεία προφανώς δεν συμβαίνουν μόνο εκεί. Πριν από λίγα χρόνια είχε αποκαλυφτεί στον τύπο ότι ροδακινοπαραγωγοί στην Β. Ελλάδα προσλάμβαναν μετανάστες από τη Βουλγαρία για να μαζέψουν τα ροδάκινά τους και όταν έφτανε η ώρα της πληρωμής τηλεφωνούσαν στην αστυνομία για να τους συλλάβει και να τους απελάσει.

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «στη Μανωλάδα και ειδικότερα στις καλλιέργειες φράουλας έχει δημιουργηθεί ένα εργασιακό καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου» και ζητά την τιμωρία

«όσων ”στραγγαλίζουν” ακόμη και τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και βουλιάζουν με την εισφοροδιαφυγή τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σπουδαία ανακάλυψη. Και τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια η ΓΣΕΕ για αυτά τα δικαιώματα; Ότι μπορούσε για να διευκολύνει τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές.
 
Τι ζητάμε

Η σύλληψη και παραδειγματική καταδίκη των ενόχων του μακελειού της Μανωλάδας είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.

Πρέπει να μπει τέλος στο δουλεμπορικό καθεστώς στην περιοχή και παντού όπου υπάρχει.

Παράλληλα πρέπει να ενεργοποιηθεί η αντιρατσιστική νομοθεσία τόσο σε εθνικό (πχ νόμος 927/79) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διώκονται αυτεπάγγελτα όσοι σπέρνουν το ρατσιστικό μίσος. Είτε είναι χρυσαυγίτες είτε Γεωργιάδηδες ή ακόμα και πρωθυπουργοί που μιλούν για «ανακατάληψη των πόλεων» οπλίζοντας τα όπλα τραμπούκων του κοινού ποινικού δικαίου αφού σωστά θα θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Αυτό αφορά και μεγαλοδημοσιογράφους και κανάλια όπως τον Τράγκα και τον Σκάι που δίνουν 3ωρο μονόλογο στο ¼ της κοινοβουλευτικής ομάδας της χρυσής αυγής για να ξερνάνε τα εμετικά τους ιδεολογήματα.

Αυτά όλα μπορεί να τα επιβάλει μόνο η Αριστερά μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, και το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν υπάρχει ποτέ, καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά είτε την υπερκεμετάλλευση των μεταναστών είτε την άνοδο του ρατσισμούς είτε τις φασιστικές ομάδες και κόμματα όπως τη Χρυσή Αυγή.

Οι αντιδικτατορικές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες την Κυριακή 21 Απριλίου σε πολλές πόλεις και γειτονιές μπορούν και πρέπει να αναδείξουν το θέμα της Μανωλάδας και να προετοιμάσουν ενωτικές και καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις στην Ηλεία και όπου χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου