Σάββατο 27 Απριλίου 2013

“Η Νίκαια γνωρίζει από προσφυγιά, έξω οι φασίστες απ’ τη γειτονιά”!


ρεπορτάζ του Αntinazi Ζone, της Μαρίας Καπαράκη



Περίπου 500-600 άτομα συμμετείχαν στη δυναμική αντιφασιστική πορεία που έγινε σήμερα, Σάββατο 27 Απρίλη, στη Νίκαια. Η σημερινή μέρα έχει και μια επιπλέον συμβολική αξία, μιας και την Κυριακή 27 Απριλίου του 1941 μπήκαν στην Αθήνα τα πρώτα Γερμανικά στρατεύματα.

Η πορεία καλέστηκε μετά την σωματική επίθεση που δέχτηκαν λίγες μέρες πριν από φουσκωτούς της Χρυσής Αυγής μέλη της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό και του ΣΥΡΙΖΑ, που μοίραζαν φυλλάδια και κολλούσαν αφίσες για την αντιφασιστική κινητοποίηση της 21ης Απρίλη

Η πορεία ξεκίνησε από το πλατεία Περιβολάκι και, μετά από μια μεγάλη πορεία μέσα από τις γειτονιές της Κοκκινιάς, κατέληξε στην πλατεία Κρήνης.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν:
·      Ποτέ ξανά φασισμός
·      Η Νίκαια γνωρίζει από προσφυγιά, έξω οι φασίστες απ’ τη γειτονιά
·      Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής
·      Από τη Μανωλάδα μέχρι τις Σκουριές αντίσταση σε μπράβους και καπιταλιστές
·      Εσύ που ρίχνεις ψήφο στη Χρυσή Αυγή θυμήσου το Μπλόκο και την Καισαριανή

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην πορεία συμμετείχαν συλλογικότητες από όλο το φάσμα της αριστεράς: δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό & τη Φασιστική Απειλή, το Παμπειραϊκό Αντιφασιστικό Μέτωπο, αγωνιστές του αναρχικού χώρου, αλλά και δημοτικές παρατάξεις και σύλλογοι εργαζομένων . Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, και δείχνει ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι δυνάμεις εκείνες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ενός αντιφασιστικού μετώπου ενωτικού, και παράλληλα ριζοσπαστικού και μαχητικού.

Εκκωφαντική ήταν δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η απουσία του ΚΚΕ, το οποίο έχει ως γνωστόν παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή (μάλιστα εξέλεγε και δήμαρχο στο δήμο για συνεχείς τετραετίες). Αρκετά μέλη του (επιφανή ή μη) έχουν δεχτεί κατά καιρούς επιθέσεις σωματικές ή λεκτικές από τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής, παρόλα αυτά το ΚΚΕ εξακολουθεί να μη συμμετέχει σε ότι ενωτικό αντιφασιστικό καλείται από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς. Και αυτό είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί η παρουσία του σήμερα θα μπορούσε να έχει δώσει άλλη δυναμική (ποιοτικά και ποσοτικά) στην πορεία, και βέβαια επιπλέον κύρος στον αντιφασιστικό αγώνα στην περιοχή.

Τέλος, από την πορεία δεν θα μπορούσε να λείπει η μία και σταθερή δύναμη που συναντάμε σε κάθε κινητοποίηση… η αστυνομία. Κάποιες δυνάμεις ΜΑΤ είχαν κλείσει το δρόμο που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής (αν δεν προστατεύσεις το φίλο σου…), ενώ κάποιες άλλες διμοιρίες ακλουθούσαν “διακριτικά” την πορεία από παράλληλο δρόμο.
Η σημερινή πορεία ήταν μια καλή απάντηση σε άλλη μια απόπειρα των φασιστών να τραμπουκίσουν οποιονδήποτε τολμά να μάχεται τις ρατσιστικές και μισάνθρωπες πολιτικές τους. Σε μια φτωχή περιοχή σαν τη Νίκαια, που έχει βιώσει στο πετσί της την προσφυγιά, τη φτώχεια και την ανεργία, οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής πρέπει να απομονωθούν. Το καθήκον να αναπτυχθεί ένας δυναμικός τοπικός αγώνας ενάντια στους φασίστες και όσους μας κλέβουν τις ζωές, είναι πιο απαραίτητος από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου