Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σαμοθράκη, 289 Τ.Π: Φυλακές, σεξισμός, κομμένες άδειες «για να γίνεις άντρας»


Όπως αναφέρει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος (Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων):
«Του παραλόγου η θητεία και τι σημαίνει να υπηρετείς στην άλλη άκρη της Ελλάδας, αποκαλύπτει η καταγγελία των συναδέλφων φαντάρων. Όπως αποκαλύπτουν: «ο διοικητής του 289 ΤΠ στην Σαμοθράκη, κ.Πανάγος, έχει αποθρασυνθεί. Αρνείται να δώσει οδοιπορικά προαναχώρησης στους στρατιώτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, ενώ αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα που επιτείνει η κατάργηση των καταστάσεων επιβίβασης.

Ποιος όμως είπε ότι στον Στρατό υπάρχει ισότητα; Γιατί άλλο πράγμα να υπηρετείς στη παραμεθόριο και άλλο δίπλα στο σπίτι σου. Άλλο πράγμα να πρέπει να ταξιδεύσεις δεκάδες ώρες πήγαινε έλα και άλλο να έχεις όλη την άδεια στη διάθεση σου. Άλλο να μετακινείσαι με αεροπλάνο, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα και άλλο αυτό να είναι προνόμιο των πιο πλούσιων συναδέλφων.

Όμως ο διοικητής συνεχίζει να παραβιάζει τις διαταγές και να αδικεί κατάφωρα τους συναδέλφους.  Δεν κάνει δεκτή την φοιτητική άδεια και ουσιαστικά παρανόμως τις καταργεί, με πρόφαση ότι υπάρχει νόμος που δεν την επιτρέπει εάν ο στρατιώτης δεν έχει εξαντλήσει προηγουμένως τις κανονικές του άδειες. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε στο στρατόπεδο το εξής περιστατικό: Ο κ. Πανάγος τιμώρησε με δέκα ημέρες φυλακή στρατιώτη, ο οποίος μετά τα γκρουπ των εορτών του Πάσχα είχε λάβει αναρρωτική άδεια νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο, λέγοντάς του ότι είναι εντελώς νόμιμο αυτό που έκανε στρατιώτης αλλά θεωρεί πως είχε σκοπό να παρατείνει την άδειά του ώστε να μείνει εκτός στρατοπέδου την Κυριακή του Πάσχα. Μάλιστα, τον απείλησε ότι έρχονται και άλλες μέρες φυλακής.

Δηλαδή ο διοικητής αναλαμβάνει καθήκοντα δικαστή, καταδικάζοντας την ασθένεια, τον ασθενή, το γιατρό, το νοσοκομείο και τον ίδιο τον νόμο. Μήπως αυτό μυρίζει ολοκληρωτισμό;
Όμως στην όλη παράνοια της καθημερινότητας μας έρχεται να προστεθεί και μια άλλη ψηφίδα. Αναφερόμαστε την ανακοίνωση του Μεράρχου, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του  στο 289 ΤΠ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο κατέχει την πρωτιά σε φυλακές οπλιτών.
Αλήθεια, γιατί ο Μέραρχος δεν αναζήτησε την αιτία και δεν πήρε μέτρα; Ποια είναι η δική του δουλειά; Οι επισκέψεις του στρατόπεδα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ή γίνονται στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων;

Γιατί ο Μέραρχος είναι συνυπεύθυνος για όλες τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες στο βαθμό που τις γνωρίζει και τους συγκαλύπτει.
Όπως και για το γεγονός ότι είναι ευρέως γνωστό το σεξιστικό παραλήρημα του διοικητή και των αξιωματικών του.  Ποιος άραγε τους έδωσε το δικαίωμα και τους καλύπτει όταν αυτοί με περίσσιο θράσος διαλαλούν ότι «το στρατόπεδο αυτό είναι για άντρες, όποιος δεν αντέχει εδώ να μας το πει για να σημειώσουμε θήλυ και όχι ανήρ στην ταυτότητα του, ανήκετε στο πλέον ανδρικό στρατόπεδο και είναι λάθος που απαγορεύτηκε ο βούρδουλας στον στρατό».
Όλα αυτά αποτελούν ή όχι κατάφωρες παραβιάσεις του Στρατιωτικού Κανονισμού και της Στρατιωτικής Νομοθεσίας; Είναι μια χυδαία υβριστική και σεξιστική συμπεριφορά που παραβιάζει τα δικαιώματα μας, μειώνει την προσωπικότητα μας και στο βαθμό που έχουν την άνωθεν κάλυψη, μας οδηγούν σε απόγνωση, με απρόβλεπτα αποτελέσματα! Αποκαλύπτει προσωπικότητες στρατιωτικών που χρήζουν βοήθειας από τις Στρατιωτικές Υγειονομικές Υπηρεσίες και θέτουν ζήτημα άμεσης άνωθεν παρέμβασης για να προλάβουμε τα χειρότερα… Το ζήτημα είναι σοβαρό και δε μπορεί το ΓΕΣ να αδιαφορεί.  

Πολύ περισσότερο που στο συγκεκριμένο  «ανδρικό» στρατόπεδο υπηρετούν στρατιώτες που δεν χρησιμοποίησαν κανένα βύσμα για να εκπληρώσουν την στρατιωτική θητεία που μας υποχρεώσατε να εκτελέσουμε, αρνούμενοι να γλύψουν «κατουρημένες ποδιές» και να παρακαλέσουν τους πολιτικούς των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που μας αφήνουν χωρίς δουλειά, κατακερματίζουν τα δικαιώματά μας, μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στην ανέχεια.
Σας θυμίζουμε όμως ότι αυτό «το κλείσιμο του ματιού», η υποταγή και ο καριερισμός, η εξάρτηση από τους αστούς πολιτικούς και τις Ενώσεις Αποστράτων  έχει οδηγήσει επαγγελματίες στρατιωτικούς στην μείωση μισθών-συντάξεων και στα συσσίτια, έχει οξύνει τα αδιέξοδα που προκάλεσαν τις δολοφονίες-αυτοκτονίες φαντάρων και μονίμων.

Αντί όμως να έχετε τη διορατικότητα και το θάρρος να δείτε ότι κοινός είναι ο αντίπαλος, κοινή είναι η αιτία της κατάντιας μας, η ταξική κυβερνητική πολιτική και τα Μνημόνια Ε.Ε.-ΔΝΤ-τραπεζών, ταυτίζεστε μαζί του, έρχεστε να μας χώσετε, να μας φυλακίσετε, να μας κόψετε τις άδειες και να μας προσβάλετε. Μπράβο!

Από την άλλη όμως μεριά, αφού ο Μέραρχος αδυνατεί ή δε θέλει να εφαρμόσει το Νόμο και τον στρατιωτικό Κανονισμό, μετά και τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, άρα και την ενημέρωση του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου, αλλά και του ΑΓΕΣ Αθ.Τσέλιου, η πρωτοβουλία περνά σε αυτούς, όπως επίσης και η ευθύνη.
Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να βγουν μαζικά παραπονούμενοι και να ζητήσουν ακρόαση από τα ανώτερα κλιμάκια. Είμαστε εδώ, στο πλευρό τους, έτοιμοι να τους καλύψουμε και υποστηρίξουμε, δημοσιοποιώντας επίσης ξανά τα κακώς κείμενα, απαιτώντας λύσεις.
Τα στεγανά των μονάδων πρέπει να καταρρεύσουν και όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου