Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μετανάστες οργανώνονται ενάντια στη Χρυσή Αυγή



 Οι νεοναζιστικές δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις αποτελούν πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο. «Τάγματα εφόδου» υπό την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, όπως πρόσφατα ομολόγησε και ένα μέλος των ομάδων κρούσης που συνελήφθη, εξαπολύουν επιθέσεις κατά μεταναστών αλλά και των περιουσιών τους. Σε απάντηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο βρετανικό Channel 4, οι μετανάστες έχουν συγκροτήσει ομάδες άμυνας για την ασφάλειά τους. Το tvxs.gr συνομίλησε με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά και μεταναστευτικές κοινότητες, και όπως αναφέρουν δεν γνωρίζουν για κάποια τέτοια οργανωμένη ομάδα, εκτιμώντας πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια μεμονωμένη πρωτοβουλία.




Μάλιστα μέλος μεταναστευτικής κοινότητας επισημαίνει στο tvxs.gr πως ουδέποτε έχουν αποφασίσει οι Αφρικανικές Κοινότητες για συγκρότηση τέτοιας ομάδας, αλλά ούτε και έχουν ενημερωθεί ποτέ για κάτι τέτοιο. Οι αποκαλούμενοι «Μαύροι Πάνθηρες», μέσω του δημοσιεύματος του Channel 4, στέλνουν προειδοποιητικό μήνυμα στη Χρυσή Αυγή πως δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλες επιθέσεις.

Στο ρεπορτάζ μιλάει ένας 28χρονος μετανάστης, ο Michael Chege, που φέρεται να είναι μέλος της εν λόγω ομάδας. Μαζί με άλλους περιπολούν το βράδυ στη γειτονιά τους για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα «μετά από πολλές επιθέσεις της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, δημιούργησαν μια δικιά τους ομάδα, τους Μαύρους Πάνθηρες, με στόχο να προστατευτούν από τις ρατσιστικές επιθέσεις».

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ορισμένοι Έλληνες κατηγόρησαν τους μετανάστες για την οικονομική κρίση, την υψηλή ανεργία και την εγκληματικότητα. Οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται συνεχώς. Μόνο η αστυνομία έχει καταγράψει πάνω από 150 ρατσιστικές επιθέσει μέσα σε ένα χρόνο, ωστόσο οι περισσότερες επιθέσεις δεν καταγγέλλονται ποτέ.

Οι περισσότεροι μετανάστες ζουν υπό το φόβο των δολοφονικών επιθέσεων, μιας νεοναζιστικής τρομοκρατίας. Ωστόσο ο Michael Chege και ορισμένοι σύντροφοί του αποφάσισαν να περάσουν στη δράση. «Είμαι μέλος των Μαύρων Πανθήρων και όλοι το ξέρουν πως είμαι. Λοιπόν στέλνουμε ένα μήνυμα στη Χρυσή Αυγή. Μη τα βάζετε με τους μαύρους, με οποιοδήποτε τρόπο. Και το εννοώ».


Ο Michael Chege έφτασε στην Ελλάδα από την Κένυα. Έχει ζήσει στη χώρα για 28 χρόνια και τώρα νιώθει να απειλείται η ζωή του σαν να είναι ένας ξένος, ένας νέος μετανάστης. Η αστυνομία τον σταματά συνέχεια για έλεγχο και έτσι αναγκάζεται να κουβαλάει συνέχεια μια τσάντα γεμάτη έγγραφα για να αποδείξει πως στη χώρα βρίσκεται νόμιμα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Ο ίδιος διηγείται πως μεγάλωσε στην Ελλάδα και ήταν το μόνο μαύρο  παιδί στο σχολείο. «Έπρεπε να αγωνίζεται καθημερινά για να κερδίσει το σεβασμό». Όπως σημειώνει μια από τις τελευταίες συναντήσεις που είχε με μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν μέσα σε ένα λεωφορείο.

Μερικοί επιβάτες του είπαν πως θα ήταν καλύτερα για αυτόν να τρέξει μακριά για να σωθεί. Τελικά αποφάσισε να τους αντιμετωπίσει. «Κάτι που έμαθα από τις πολεμικές τέχνες είναι πως όταν βλέπεις τον κίνδυνο, μην τρέξεις, πήγαινε επάνω του και πέταξέ τον». Κατά τη σύγκρουση ο Michael υπέστη ορισμένους μικροτραυματισμούς. «Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Αν θέλεις τον σεβασμό, θα πρέπει να τον κερδίσεις», δηλώνει.

Ο Michael αναφέρει πως «είναι πολύ άσχημο να νιώθεις ξένος στη δική σου χώρα». Στην Ελλάδα έχει περάσει όλη μου τη ζωή και είναι το μόνο μέρος που ξέρει. Ωστόσο για τα παιδιά του θέλει ένα άλλο μέλλον. Θα ήθελε όπως λέει να μεγαλώσουν στην Κένυα, ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως ξένοι και να μην περάσουν αυτά που πέρασε ο ίδιος. «Μέχρι τότε ο Michael μαζί με την ομάδα του θα συνεχίσει να προφυλάσσει τη γειτονιά του και τους μετανάστες που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις ρατσιστικές επιθέσεις», καταλήγει το δημοσίευμα
tvxs.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου