Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Αντεπίθεση Ερντογάν: Επιχείρηση ανακατάληψης της πλατείας Ταξίμ από την αστυνομία

17:46 Εκατοντάδες τραυματίες κατά τις συγκρούσεις στο Harbiye μεταφέρονται στο ιατρείο του Πάρκου Γκεζί. Η αστυνομία περικυκλώνει την πλατεία Ταξίμ, ο κόσμος αποδοκιμάζει. Λέγεται πως υπάρχει νεκρός από κάψουλα δακρυγόνου.

17.30:  Μπουλντόζες ανοίγουν τα οδοφράγματα και συνεργεία καλύπτουν τα συνθήματα στους δρόμους. Πριν λίγο η αστυνομία εμπόδισε 73 δικηγόρους. Στις 19.00 η διαδήλωση

Νεότερα, ως τις 16.35 μ.μ.: Νέα συγκέντρωση καλούν για τις 7 το απόγευμα οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, ενώ μιλούν για «προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης από τον Ερντογάν με τις εξαγγελίες περί διαλόγου».  Το πρωί, επίσης, η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 50 δικηγόρων αλληλέγγυων με τους διαδηλωτές στην Ταξίμ.
Ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Πόλη, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5, αναφέρεται σε 2 με 3.000 κόσμου που παραμένουν στην Πλατεία, κυρίως αντιεξουσιαστές και αριστερούς, με την αστυνομία να έχει ολοκληρώσει σχεδόν την «εκκαθάριση» της πλατείας και να ετοιμάζεται να εκδιώξει όσους εχουν παραμείνει, αφήνοντας στην ουσία μόνο το πάρκο Γκεζί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εδώ συνέβαινε κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, και δεν περίμεναν τέτοια επίθεση της αστυνομίας, που ήταν παντελώς απρόκλητη». Εκτιμάται μάλιστα πως το απόγευμα θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Ταξίμ ως αντίδραση στην πρωινή επέμβαση
Σύμφωνα με όσα είπε στο ΚΟΚΚΙΝΟ, νωρίτερα, ο Ηλίας  Χρονόπουλος, γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, επιχειρείται  ανακατάληψη της πλατείας, με απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και αποκαθήλωση σημαιών που καλύπτουν αγάλματα του Ατατούρκ. Οδομαχίες με αύρες και δακρυγόνα στα στενά πέριξ της πλατείας, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση  εκπροσώπων των διαδηλωτών με τον Ταγίπ Ερντογάν που έχει οριστεί για αύριο.

Τι εχει συμβεί από το πρωί

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονταν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, τα οποία είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ.Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανώ που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.

"Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο", έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: "Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ".

Εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου