Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αναγκαστική απαλλοτρίωση μοναστηριακού δάσους 738 στρεμμάτων στις Σκουριές υπέρ της Εldorado Gold

dabiz.jpg737.728 στρέμματα ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους βρίσκονται μεταξύ των προς αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στην περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, σύμφωνα με τη λίστα που αναρτήθηκε προχθές στο Δημοτικό Κατάστημα Μ. Παναγίας.
Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, "πρόκειται για το τμήμα του δάσους “Νταμπίζ” της μονής που περιλαμβάνεται στο υποέργο “Σκουριές” της επένδυσης της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ στη Χαλκιδική για την κατασκευή του χώρου απόθεσης αποβλήτων εμπλουτισμού στο ρέμα Λοτσάνικο και μεγάλου τμήματος της περιμετρικής οδού πρόσβασης. Το φράγμα στο ρέμα Λοτσάνικο θα έχει ύψος 159 μ., και ο χώρος απόθεσης που θα δημιουργηθεί θα δεχθεί 23.500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού από το  μεταλλείο των Σκουριών. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι απολύτως απαραίτητο στην εταιρεία, καθώς χωρίς την έκταση αυτή ανατρέπεται η πραγματοποίηση του υποέργου “Σκουριές” ".


Όπως επισημαίνεται, "εδώ και πολλούς μήνες, η Ελληνινικός Χρυσός προσπαθούσε να αγοράσει το δάσος από το μοναστήρι, χωρίς επιτυχία. Εκπρόσωποι της Μονής είχαν διαβεβαιώσει πριν λίγο καιρό επιτροπή των κατοίκων της “προ του Άθω” περιοχής ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί το δάσος και να έρθει η Μονή σε αντίθεση με τους γείτονές της”. Συμπλήρωσαν δε ότι “σε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η Μονή θα λάβει όλα τα νομικά μέτρα για την ακύρωση αυτής της πράξης”".

Αναμένεται πλέον η αντίδραση της Ιεράς Μονής και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Σημειώνεται πως σύμφωνα με Πληροφορίες του Παρατηρήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, "τις τελευταίες εβδομάδες “γεροντάδες” της Ιεράς Μονής Ιβήρων ερευνούσαν “αρμοδίως” για ξένα χωράφια μέσα στο δάσος Νταμπίζ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου