Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τουρκία : Παντού Armutlu

Ισταμπούλ, 18 Ιουλίου

Αγαπητοί άνθρωποι,

Η αντίσταση στο Armutlu γίνεται έμπνευση για τους πολίτες σε όλη την Τουρκία. Προς το παρόν, η γειτονιά ελέγχεται σταθερά από τους ανθρώπους. Η αστυνομία δεν προσπαθεί πλέον να την κατακτήσει. Έχουν σταματήσει την πολιορκία. Μερικές ημέρες πριν, έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να εισέλθουν. Είδαμε εικόνες από αυτό, ήταν επικό. Ο κόσμος έριχνε από τις στέγες φλεγόμενους καναπέδες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε θωρακισμένα οχήματα για να καταστρέψει τα  οδοφράγματα, και δεν τα κατάφερε.

Εκτός από του φλεγόμενους καναπέδες, η πιό ενδιαφέρουσα διάσταση της αντίστασης είναι η αποτελεσματική χρήση των ισχυρών ακτίνων λέιζερ. Όταν τα οχήματα κινήθηκαν προς τα μέσα, οι άνθρωποι έριξαν ντουζίνες ακτίνες λέιζερ στους οδηγούς από τα παράθυρα των σπιτιών τους. Εξελίχτηκε σε ένα φανταστικό show με φώτα.

Η αποθαρρυντική επίδραση των λέιζερ στις εισβολλές των δυνάμεων ασφαλείας μπορεί να είναι τεράστια. Όταν η ακτίνα σε χτυπά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεις που πηγαίνεις, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι φιλική η κατεύθυνση. Η συνδυασμένη χρήση των λέιζερ και του ήχου των πυροτεχνημάτων, των κρότου λάμψης, των κραυγών και τα χτυπήματα των κατσαρολών, μπορεί να χρησιμεύσει στην περαιτέρω αποθάρρυνση του εισβολέα.

Το επόμενο απόγευμα. Καθόμασταν στα γρασίδια του πάρκου Yoğurtçu, κάνοντας σχέδια με τους συντρόφους από όλη την Τουρκία. Η κατάληψη του πάρκου συνεχίζει σταθερά να κατακτά μια μονιμότερη μορφή. Η καφετέρια Çapulcu έχει τώρα χώρο αποθήκευσης. Η βιβλιοθήκη μεγαλώνει. Υπάρχει μια περιφραγμένη παιδική χαρά για τα παιδιά. Υπάρχουν μερικές σκηνές, και μερικές γωνίες μετατρέπονται σε υπαίθριο καθιστικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οργανωνόταν μια ''ελεύθερη αγορά'', όπου οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάσουν πράγματα άνευ χρημάτων. Το βράδυ, υπήρχε ως συνήθως συνάντηση και μια συναυλία. Πάνω από όλα, τα πάρκα έχουν μετατραπεί σε μέρη συνάντησης ανθρώπων, έξω από τις εμπορικές σκηνές που έχουν δημιουργηθεί να εξουσιάσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Έτσι, καθόμαστε, όπως και πολλές άλλες ομάδες ντόπιων. Μιλάμε για την κατάσταση στο Armutlu. ''Η αστυνομία δεν θα είναι σε θέση να εισέλθει στο Armutlu," λέει ένα από τα κορίτσια, και υπαινίσσεται ότι οι Κούρδοι έχουν σχέση με αυτό. Η ένοπλη πτέρυγα του PKK είναι πολύ κοντά στην Αντιόχεια, στη Συρία, και δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό που κάνει η κυβέρνηση.

Μια γρήγορη υπενθύμιση της εύθραυστης κατάστασης που επικρατεί στα κουρδικά εδάφη αυτή τη στιγμή. Από το δεύτερο πόλεμο του Κόλπου, οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ έχουν δημιουργήσει τη δική τους αυτόνομη περιοχή. Πριν από ένα χρόνο, έκαναν το ίδιο στη Συρία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου. Φυσικά η Τουρκία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για αυτό. Ξέρουν ότι είναι οι επόμενοι. Προσπαθεί να το προβλέψει, δίνοντας ζωή σε μια ειρηνευτική διαδικασία, αλλά μέχρι τώρα, οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού στους Κούρδους αντάρτες εντός και εκτός Τουρκίας συνεχίζονται. Η καταστολή στις διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi εξόργισαν περισσότερο πολλούς Κούρδους, έτσι και τώρα η υπομονή τους εξαντλείται. Θέλουν κάποια απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι σοβαρή για την ειρηνευτική διαδικασία. Αυτή την εβδομάδα, από το Ιράκ, η ένοπλη πτέρυγα του PKK έδωσε τελεσίγραφο . "Αν θέλετε ειρήνη, δείξτε το. Αν θέλετε πόλεμο, θα τον έχετε. Έχετε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη", ήταν πάνω κάτω το περιεχόμενο.

Για κανένα λόγο η τουρκική κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σε τελεσίγραφο ανθρώπων που τους θεωρεί τρομοκράτες. Χθες - Τετάρτη - οι Κούρδοι δέχτηκαν επίθεση από τον τουρκικό στρατό στη Συρία. Απώθησαν την επίθεση και κατέλαβαν έναν συνοριακό σταθμό. Ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αφήνοντας έτσι ελεύθερη την κυκλοφορία ατόμων, προμηθειών και όπλων μεταξύ των κούρδικών εδαφών Συρίας και Τουρκίας.

Πρακτικά, η επίθεση στα σύνορα μπορεί να είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αν είναι έτσι τότε οι πολιτικές θα συνεχίσουν απλώς με διαφορετικά μέσα, όπως λέει και η παροιμία. Για τους Κούρδους, ο απώτερος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μέσω ειρήνης ή ένοπλου αγώνα δεν είναι απαραίτητα ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος πια. Ως άνθρωποι των βουνών (αντάρτες), οι Κούρδοι είναι καχύποπτοι  με  μια κεντρική κυβέρνηση, ακόμη και αν είναι δική τους. Πολλοί από αυτούς προτιμούν μια τοπική αποκεντρωμένη δημοκρατία. Οι αυτόνομες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ είναι το τέλειο πείραμα για αυτό. Αφού οι Κούδοι μαχητές  κατέλαβαν το συνοριακό σταθμό χθες, φέρεται να παρέδωσαν τον έλεγχο της περιοχής στους ντόπιους.

Τελευταία, οι δημοφιλείς συναντήσεις συζήτησης έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στα πανεπιστήμια. Χθες ήμασταν στο πανεπιστήμιο Boğaziçi. Πριν η συζήτηση ξεκινήσει, οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ένα Iftar, ένα συμπόσιο για το Ραμαζανι, μαζί με τους Αντικαπιταλιστές Μουσουλμάνους (Anti-Capitalist Muslims). Σίγουρα όσοι το παρακολούθησαν δεν ακολουθούν το Ραμαζάνι, και μερικοί από αυτούς δεν είναι καν μουσουλμάνοι, αλλά ταίριαξε απόλυτα με το πνεύμα του πάρκου Gezi.Ένας λόγος είναι, γιατί σχετίζεται απόλυτα με το θέμα του να μοιράζονται και να είναι όλοι μαζί, και έμας δεύτερος λόγος επειδή δεν διοοργανώθηκε από κάποια αρχή, είτε πολιτική είτε θρησκευτική.

Οι φοιτητές έχουν καλό λόγο να οργανωθούν και να αντισταθούν τους επερχόμενους μήνες, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νόμο που θα επιτρέπει στην αστυνομία να παρέχει ''ασφάλεια'' μέσα στο πανεπιστήμιο. Αντίθετα με τον στόχο της κυβέρνησης, είναι πιο πιθανό η παρουσία της αστυνομίας να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε πεδία μάχης.

Σύντομα, η αντίσταση εξαπλώνεται στα νοτιοανατολικά. Εμπνεόμενοι από την αποφασιστικότητα των ανθρώπων στο Armutlu, βαριές συγκρούσεις ξέσπασαν στα Άδανα χθες το βράδυ. Θα συνεχιστούν απόψε. Η αστυνομία φέρεται να μετακινεί επιπλέον δυνάμεις στην πόλη, αφού οι ξεσηκωμένοι καλούν όλους τους πολίτες στα Άδανα να ξεσηκωθούν.

Σχετικό video : https://www.youtube.com/watch?v=cceAp2I_Kw8

Πηγή : http://postvirtual.wordpress.com/2013/07/18/everywhere-armutlu/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου