Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τουρκία : Αντίσταση και καταστολή

Istanbul, July 14

Αγαπητοί άνθρωποι,

Για όλη την τελευταία εβδομάδα, τόσο η καταστολή όσο και η αντίσταση έχουν ξεσπάσει και πάλι. Τη Δευτέρα, οκτώ μέλη της ''Αλληλεγγύη στην Ταξίμ'' συνελήφθησαν με χαλκευμένες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας παράνομης οργάνωσης με την «πρόθεση να διαπράξει εγκλήματα». Άλλα μέλη τα είχαν κατηγορήσει για κατοχή ύποπτων υλικών, όπως μάσκες αερίων. Οι έφοδοι της αστυνομίας έγιναν σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Ο δικός μας βασικός ορμίσκος δέχτηκε επιδρομή δύο φορές ως επακόλουθο της κατάληψης στο πάρκο Gezi.

Την Τετάρτη, πενήντα πολιτικοί κρατούμενοι από το ''Occupy Gezi'' ξεκίνησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο κυνήγι μαγισσών. Η Διεθνής Αμνηστία και η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων IHD ζήτησε από την κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση όλων των ειρηνικών διαδηλωτών και να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης και της διαμαρτυρίας. Εν αναμονή της δίκης, τα μέλη της '' Αλληλεγγύη στην Ταξίμ'' αφέθηκαν ελεύθερα την Πέμπτη.

Τέσσερα μέλη της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) συνελήφθησαν τη Δευτέρα. Η Ένωση διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην αιχμή του δόρατος την κατάληψη της Gezi Park ξεκινώντας τη δίκη η οποία ακύρωσε τελικά το έργο ανάπλασης του Ταξίμ. Η Ένωση είναι σημαντική στην τουρκική καθημερινή ζωή, γιατί μπορεί να δώσει την τελική έγκριση για ορισμένα έργα αστικού σχεδιασμού. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τους ψηφίζοντας βιαστικά ένα νομοσχέδιο μέσα στα μεσάνυχτα, το οποίο ακυρώνει τα προνόμια της Ένωσης και αφαιρεί ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός της.

Χθες, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί διαδήλωσαν στην Ισταμπούλ και στην Άγκυρα, μαζί με χιλιάδες συμπαθούντες. Η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος, το οποίο οδήγησε σε νέες συγκρούσεις που διήρκεσαν όλο το βράδυ. Δακρυγόνα, αύρες νερού και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν.

Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε άλλη μια ανησυχητική εξέλιξη καθώς μικρές κινητές ομάδες υποστηρικτές του ΑΚΡ έχουν εκφοβίσει και επιτεθεί σε διαδηλωτές με ρόπαλα. Χθες προσπάθησαν να το πράξουν και στην Ισταμπούλ, αλλά απωθήθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά από το πλήθος. Αναφέρθηκαν πυροβολισμοί καθώς οι υποστηρικτές του ΑΚΡ υποχώρησαν.

Πάνω από ένα μήνα πριν, οπλισμένοι μπράβοι του ΑΚΡ επιτέθηκαν και κακοποίησαν σοβαρά τον 19χρονο διαδηλωτή Ismail Ali Korkmaz στο Eskişehir. Ύστερα από ένα μήνα σε κώμα, ο Korkmaz πέθανε την περασμένη Τετάρτη, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών της εξέγερσης σε έξι (πέντε συν ένας). Αμέσως μετά την δημοσίευσης της είδησης, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε Eskişehir, Άγκυρα, Antakya (Αντιόχεια), καθώς και σε διάφορες συνοικίες της Ισταμπούλ.

Μια συνάντηση του Λαϊκού Φόρουμ του Kocamustafaşa στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε επίθεση από ένοπλους υποστηρικτές του ΑΚΡ, την ίδια ημέρα που ο κόσμος τιμούσε τη μνήμη του δολοφονηθέντα Αλή Korkmaz. Οι επιτιθέμενοι εκφόβισαν τον κόσμο με σκοπό να σταματήσει τη διοργάνωση συναντήσεων. Την επόμενη μέρα, υπήρχαν τουλάχιστον είκοσι φορές περισσότεροι συμμετέχοντες, και οι υποστηρικτές του ΑΚΡ δεν τόλμησαν να εμφανιστούν ξανά.

Στην Αντιόχεια, στην ακτή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, οι διαμαρτυρίες για το θάνατο του Αλή ήταν ιδιαίτερα έντονες ύστερα και από την επίθεση της αστυνομίας στο κόσμο ώστε να τους εμποδίσει να διαδηλώσουν. Η πόλη έχει μια πλούσια ιστορία, όχι μόνο ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και ως μια από τις αρχικές μητρόπολεις του πρώιμου Χριστιανισμού, αλλά και ως ένα μέρος λαϊκής αντίστασης. ''Μπορείτε να κατακτήσετε Αντιόχειες'', λένε, ''αλλά δεν μπορείτε να τις κρατήσετε.'' Κάθε βράδυ, υπάρχουν διαδηλώσεις και συγκρούσεις, οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από τη γειτονιά του Armutlu.

Παρασκευή βράδυ ο κόσμος του Armutlu αντιστάθηκε ενεργά στην επιθετικότητα της αστυνομίας όταν μπούκαραν Toma (αύρες νερού) στην προσπαθεία να κατευνάσουν τη γειτονιά. Οι αύρες είναι η ραχοκοκαλιά της αστυνομικής καταστολής. Χωρίς αυτές δεν τολμούν να κάνουν βήμα. Έτσι για να μπορούν επιτυχώς να αντισταθούν είναι ζωτικής σημασίας για τους αντιστεκόμενους να τις εξουδετερώσουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό, όλοι έχουν πειραματιστεί από την αρχή της εξέγερσης, και σταδιακά μοιραζόντουσαν στο διαδίκτυο σε τέτοιο σημείο που φτάσαν μέχρι τη Wikipedia (αν και η αναφορά αντιμέτρων έχει πλέον αφαιρεθεί).

Η αύρα έχει μερικά αδύναμα σημεία, που περιλαμβάνουν την μηχανή, τα ελαστικά και τον πυργίσκο. Όπως ανέφερα σε προηγούμενη δημοσίευση, οι βόμβες μπογιάς χρησιμοποιούνται για να αποπροσανατολίσουν προσωρινά είτε τον οδηγό είτε αυτόν που διαχειρίζεται το κανόνι ρίχνοντας τους τη μπογιά στο παρμπριζ ή στην κάμερα δίπλα στο κανόνι νερού.

Για να το ακινητοποιήσουν εντελώς, χρησιμοποιούν μια τεχνική που λειτουργεί ενάντια σε κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης και περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας βρεγμένης πετσέτας στην εξάτμιση. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο γιατί η εξάτμιση προστατεύεται πολύ καλά, και σημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε θέση να περικυκλώσει την αύρα. Να σημειωθεί όμως ότι η αύρα δεν πετάει μονό νερό από το κανόνι, αλλά και ατμό μέσω αυτοματισμών που βρίσκονται ολόγυρα του οχήματος. Το νερό είναι εμπλουτισμένο με ένα χημικό που που καίει το δέρμα, όπως το σπρέυ πιπεριού.

Αν ο κόσμος δεν καταφέρει να παγιδεύσει το οχήμα, τότε μπορούν να αποφασίσουν να το αναποδογυρίσουν με δύναμη. Αυτό μπορεί να χρειαστεί μοχλό. Αλλά, όπως λέει και ο Αρχιμήδης, ακόμη και ο κόσμος ολόκληρος μπορεί να αρθεί αν έχεις τα σωστά εργαλεία.

Συνήθως, δεν είναι δυνατόν να περικυκλώσουν την αύρα, έτσι αφήνεται ως επιλογή στο κόσμο να την εξουδετερώσει από απόσταση. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για αυτό, σύμφωνα με  πειραματισμούς,  είναι οι μολότοφ.

Οι μολότοφ έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία εναντίον οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τανκς, από τότε που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον φασιστικό στρατό στον Ισπανικό Εμφύλιο. Πήραν το όνομά τους από τους φιλανδούς στρατιώτες που τις χρησιμοποίησαν εναντίον των Σοβιετικών στον Ψυχρό Πόλεμο του 1939-1940, ως δώρο στον σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών Vyacheslav Molotov, ο οποίος προσπάθησε να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι οι βόμβες που έπεφταν στην Φιλανδία ήταν όντως επείγοντα πακέτα βοήθειας.

Αναφορικά με το Toma, οι μολότοφ σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούνται για να υπερθερμάνουν τον κινητήρα, δημιουργώντας μία φωτιά από κάτω του, ή να λιώσουνε τα ελαστικά. Η συσκευή αποτελείται από μια φιάλη γεμάτη με εύφλεκτες ουσίες και ένα πανί. Συνήθως, την γεμίζουν με ένα πανί ποτισμένο μέχρι το λαιμό του μπουκαλιού, την ανάβουν και την πετάνε. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο αν δεν ξέρουν πως να το κάνουν. Αν το στόμιο του μπουκαλιού δεν είναι σωστά σφραγισμένο με ταινία μπορεί να προκαλέσει πρώιμη έκρηξη. Οι άνθρωποι με κάποια εμπειρία την χρησιμοποιούν με έναν ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Στουπώνουν το μπουκάλι με τη ταινία και το ποτισμένο κουρέλι ολότελα. Έτσι μπορεί αυτός που τη ρίχνει να χρησιμοποιήσει το λαιμό του μπουκαλιού ως χερούλι, ω΄στε να τη ρίξει πιο μακρυά και με πιο ακρίβεια. Όσο για το εύφλεκτο υλικό, οι έμπειροι προτιμούν ένα μίγμα βενζίνης και λαδιού, που κάνει την φωτιά να καίει περισσότερο και να είναι πιο δύσκολο να τη σβήσει κανείς ακόμη και με νερό.

Αυτό αφήνει το πιο ευάλωτο τμήμα του Toma, τον πυργίσκο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να τον εξουδετερώσουν κάνοντας επίθεση από ψηλά. Αυτό απαιτεί την πρόσβαση σε κτίρια και φιλική γειτονιά, μια γειτονιά όπως το Armutlu.

Την Παρασκευή , η αστυνομία έχασε ένα Toma (αύρα νερού) στο Armutlu όταν ο κόσμος έριξε ένα ολόκληρο container νερού 10.000 λίτρων πάνω του από τις στέγες, Νεαπολιτάνικη εφαρμογή. Άλλες συσκευές που συνιστώνται από τους αγωνιστές ως αποτελεσματικά αντίμετρα κατά του Toma είναι πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και τα ψυγεία. Στη μέση της αντίστασης στην Armutlu κάποιοι πέταξαν ακόμη και τα έπιπλα τους έξω από το παράθυρο, όχι για να προκαλέσουν ζημιά στο Toma, αλλά για να βοηθήσει τους αγωνιστές να χτίσουν οδοφράγματα.

Μετά την ταπεινωτική ήττα τους, η αστυνομία δεν τόλμησε να εισβάλει στο Armutlu ξανα χθες το απόγευμα. Η γειτονιά έχει απελευθερωθεί. Είναι υπό τον έλεγχο του λαού. Το απόγευμα δεν ήταν και τόσο ανάγκη η χρήση ψυγείων και πλυντήριων πιάτων στον αγώνα. Αντ 'αυτού, μερικοί πολύ ανένδοτοι αγωνιστές τα χρησιμοποίησαν για να ενισχυθούν περαιτέρω τα οδοφράγματα. Επιπλέον επικάλυψαν με λάδι τους δρόμους, για να αποτρέψουν την εύκολη διέλευση οποιουδήποτε τύπου οχήματος.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα highlights της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία. Στην Ισταμπούλ την Παρασκευή υπήρξε επίσης μια διαδήλωση από τους δημοσιογράφους και συμπαθούντες κόσμο σε αυτούς, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη λογοκρισία και τη συνεχιζόμενη εκστρατεία σπίλωσης από τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η αστυνομία τότε πήρε μια μέρα ρεπό. Ίσως να κατάλαβαν ότι δεν θα ήταν έξυπνο να τους επιτεθούν, από άποψη δημοσίων σχέσεων.

Για τον ίδιο λόγο δίστασε να επιτεθεί στη συνεστίαση των ''Αντικαπιταλιστών Μουσουλμάνων'' που είχε οργανωθεί στην οδό Istiklal κατά τη δύση του ηλίου την Τρίτη για να γιορτάσει την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού. Σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων, οι πιστοί κάθισαν να φάνε και να μοιραστούν φαγητό μαζί με τον κόσμο στο πάρκο Gezi. Η αστυνομία ήταν παρούσα, είχε παρατάξει μια Toma (αύρα νερού) και διέταξε τους ανθρώπους να διαλυθούν.

Περιμέναμε γι 'αυτό. ''Κάν 'το, Ταγίπ! Κάν 'το! Ψεκάστε τους μουσουλμάνους στη μέση της τελετουργίας τους, και η κυβέρνησή σας δεν θα διαρκέσει για άλλη μια εβδομάδα!''

Δεν το έκανε. Η αστυνομία έκανε πίσω. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση, αλλά δεν είναι ηλίθιοι, τουλάχιστον όχι εντελώς. Προφανώς, ο Ταγίπ ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα ενδώσουν στην υπό αυξανόμενη πίεση από την υποταγμένης αστυνομίας, τους προβοκάτορες, τα δικαστήρια και τον τύπο. Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές συνεχίζουν να τον αψηφούν, σε όλη τη χώρα, κάθε μέρα. Ένα από τα συνθήματα τους, τα οποία θα βρείτε σε πανό και τα t-shirts είναι,και είναι πραγματικότητα, ''Boyun ΕΓΜΕ''.

Μην σκύβετε το κεφάλι.

ΥΓ Ένα θερμό χαιρετισμό σε όλους τους συντρόφους μας  στη Γαλλία στις 14 αυτού του Ιούλη. Θυμηθείτε τη Βαστίλη! Μην περιμένετε την κατάσταση να γίνει απελπιστική, προκειμένου να ξεσηκωθείτε. Η καλύτερη στιγμή για την επανάσταση είναι τώρα ...

Πηγή : https://postvirtual.wordpress.com/2013/07/14/repression-and-resistance/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου