Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Παράνομη η ανάπλαση Ταξίμ και Γκεζί


77_1.jpegΤην αναστολή των σχεδίων της κυβέρνησης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, διέταξε τουρκικό δικαστήριο, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους των εναγόντων στην δίκη, το διοικητικό δικαστήριο, με την απόφαση του που ελήφθη στις αρχές Ιουνίου, έκρινε ότι τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ, που πυροδότησαν μαχητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Τουρκία, παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα διατηρητέα, τους κανόνες σχετικά με την προστασία της ταυτότητας της πλατείας καθώς και μια σειρά άλλων διατάξεων.
Η δικαστική απόφαση ανατρέπει το σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αλλάξει τους όρους χρήσης της πλατείας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ανα. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει στις 14 Ιουνίου ότι θα περιμένει τις τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης, πριν να προχωρήσει στις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών.
Το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και του παρακείμενου πάρκου Γκεζί, που θεωρείται ότι υπήρξε προσωπική επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού, πυροδότησε τον περασμένο μήνα κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα που συνοδεύθηκε από εκτεταμένα επεισόδια βίας. Σύμφωνα με την τουρκική Ιατρική Ενωση, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 7.500 τραυματίστηκαν στα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.
http://www.alterthess.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου