Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Εκτός Εθνικής Τουρκίας ο Ακιόλ λόγω... του πάρκου Γκεζί

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην αθλητική ζωή της Τουρκίας μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Μπάσκετ κ. Μπόγκνταν Τάνιεβιτς να «κόψει» τον άσο της Γαλατάσαραϊ Τσενκ Ακιόλ από το ρόστερ της ομάδας που θα συμμετάσχει στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (4-22 Σεπτεμβρίου 2013), κατά σύμπτωση στον ίδιο όμιλο (Δ') με την Ελλάδα!



Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», η μπασκετική «πιάτσα» της γειτονικής χώρας έχει βουίξει ότι το κριτήριο του 66χρονου «Μπόσα» δεν είναι αθλητικό, αλλά ότι δέχτηκε εντολή «άνωθεν» που τον οδήγησε στην απόφαση να μη συμπεριλάβει στους «12 Dev Adam» («12 γίγαντες» είναι το προσωνύμιο της Εθνικής Τουρκίας) τον 26χρονο πρωταθλητή Τουρκίας και πρώτο σκόρερ του πέμπτου τελικού του πρωταθλήματος με 22 πόντους (6/9 τρίποντα) απέναντι στην Μπάνβιτ.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο Ακιόλ «πλήρωσε» μία χειρονομία που έκανε μετά τον πέμπτο τελικό των πλέι οφ, όταν κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών αρνήθηκε επιδεικτικά να κάνει δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Έχοντας μπροστά του αρκετές κάμερες, τράβηξε το μικρόφωνο του συγκεκριμένου καναλιού και το πέταξε κάτω αφήνοντας εμβρόντητους τον δημοσιογράφο και τον οπερατέρ και τις επόμενες ώρες το βίντεο έκανε τον γύρο των ιστοσελίδων.Λέγεται μάλιστα πως η κίνηση του Ακιόλ δεν έγινε χωρίς λόγο, αλλά είχε πολιτικό αίτιο και πως με αυτόν τον τρόπο ο Τούρκος άσος θέλησε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κάλυψη των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό. «Ο Τσενκ ήταν υπέρ των διαδηλωτών και γι' αυτό αντέδρασε έτσι» γράφουν οι Τούρκοι και οι συνέπειες δεν άργησαν να εμφανιστούν.

Το NTV είναι ένα από τα 25 παρακλάδια της εταιρείας-κολοσσού «Doğuş Holding AŞ», η οποία μεταξύ άλλων διατηρεί υπό την ομπρέλα της μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της Τουρκίας, ονόματι Garanti Bank, που τυγχάνει να αποτελεί τον βασικότερο σπόνσορα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ!

Δεν θέλει και πολλή φαντασία για να «κολλήσουν» τα κομμάτια του παζλ. Ο Ακιόλ, ένας αθλητής που εμφανίζεται ανελλιπώς στην Εθνική από το 2005 και εντεύθεν (δεν αγωνίστηκε μόνο στο Ευρωμπάσκετ του 2009), δεν συμπεριλήφθηκε καν στην προεπιλογή των 20 παικτών της Εθνικής προκαλώντας ερωτηματικά.

«Ελπίζω ο λόγος της μη κλήσης του να μην είναι αυτός που ψιθυρίζει ο κόσμος. Είχε πολύ καλή χρονιά και άξιζε να βρίσκεται στην Εθνική περισσότερο από τον καθένα», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος διεθνής γκαρντ Σινάν Γκιουλέρ υποστηρίζοντας δημόσια τον Ακιόλ, μολονότι θα ήταν βασικός ανταγωνιστής του για μία θέση στην τελική δωδεκάδα και αυτό αποδεικνύει πολλά για το ήθος του Γκιουλέρ, ο οποίος έπειτα από πέντε σερί χρόνια στην Εφές Αναντολού υπέγραψε προ ημερών και θα συναντήσει ως συμπαίκτη τον Ακιόλ στη Γαλατάσαραϊ.

«Ενημερώνουμε ότι η επιλογή των παικτών έγινε αποκλειστικά από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής. Η Garanti Bank δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στη συγκεκριμένη διαδικασία» ανέφερε το δελτίο Τύπου της τράπεζας, ενώ ο τιμ μάνατζερ της Εθνικής, παλαίμαχος άσος Χαρούν Ερντενάι, ισχυρίστηκε ότι ο 26χρονος γκαρντ είχε πρόβλημα με τον ομοσπονδιακό προπονητή, χωρίς ωστόσο να πείσει με την εξήγησή του ούτε τη διοίκηση της Γαλατά, που έχει εκλάβει ως προσβολή τη μη κλήση, ούτε τον ίδιο τον Ακιόλ, ο οποίος θα στερηθεί τη χαρά της επιβράβευσης μέσω της εθνικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου