Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Στην Κομισιόν η συνέχιση της προφυλάκισης Σακκά

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε η υπόθεση της κατηγορουμένου απεργού πείνας Κώστα Σακκά, μέσω ερώτησης που κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι παρεμβάσεις για την υπόθεση: τις ανησυχίες της για τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Κώστα Σακκά, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για «συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης», εξέφρασε με δημόσια δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Την περασμένη Παρασκευή οι Γιατροί του Κόσμου επισκέφτηκαν τον κρατούμενο απεργό πείνας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά. Το αίτημα για την αποφυλάκισή του αναμένεται να κριθεί σήμερα, Τρίτη, από το Συμβούλιο Εφετών. Ταυτόχρονα, το κύμα συμπαράστασης προς τον ίδιο διογκώνεται τόσο με πανελλαδικές δράσεις όσο και διαδικτυακά.



Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, αφού αναφέρεται στην υπόθεση της προφυλάκισης του Σακκά, πολύ πέρα από το χρονικό όριο που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ο κ. Χουντής σημειώνει ότι οι «διαδικασίες προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων αποτελούν παρέκκλιση από τη θεμελιώδη αρχή που επιτάσσει να μην υπάρχει στέρηση της ελευθερίας του ανθρώπου, παρά μόνο μετά από ποινή που επιβάλλεται από νόμιμο δικαστήριο».

Επικαλούμενος το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν «προκειμένου να σταματήσει η προφυλάκιση του κατηγορουμένου, του οποίου η υγεία και η ζωή του κινδυνεύει αφού βρίσκεται, σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου 2013».

«Πέραν του νόμου»

Όπως αναφέρει στη δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία, η διάρκεια της κράτησης του Κώστα Σακκά φαίνεται ότι εκτείνεται πέρα από όσο προβλέπεται από τον ελληνικό νόμο. Ο Σακκάς κρατείται για 31 μήνες χωρίς να έχει δικαστεί. Το Άρθρο 5 (1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκρινίζει ότι κανείς/καμία δεν πρέπει να στερείται παράνομα την ελευθερία του/της.
 


Για τη συμμόρφωση με την προϋπόθεση της νομιμότητας, η στέρηση της ελευθερίας πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνεται «σύμφωνα με διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο», η οποία περιλαμβάνει τους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες του εθνικού δικαίου, τονίζει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Σε κρίσιμη κατάσταση

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας στις 4 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενος για τη μη αποφυλάκισή του και από τις 17 Ιουνίου νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
 Συνεχίζει την απεργία πείνας για 36η μέρα ακόμη και σήμερα.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής τους αποστολής. Συναντήθηκαν τόσο με τους θεράποντες γιατρούς του απεργού όσο και τον διευθυντή της κλινικής που έχουν την ιατρική ευθύνη του απεργού πείνας. Οι τελευταίοι εξέφρασαν και τεκμηρίωσαν τους φόβους τους για ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Σακκά και ιδιαίτερα το φόβο για οξύ καρδιακό επεισόδιο ή μόνιμη βλάβη σε ζωτικά όργανα καθώς έχει χάσει τουλάχιστον 13 κιλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Δευτέρα, οι ΓτΚ προσπάθησαν να επισκεφθούν τον Σακκά αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας της φρουράς που έχει αναλάβει την φύλαξή του απαγόρευσε την συνάντηση.

Αλληλεγγύη και Συμπαράσταση

Οι δράσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον Κώστα Σακκά πληθαίνουν όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες που συνεχίζει την απεργία πείνας εν αναμονή της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου για την αποφυλάκισή του.

Κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τη Δευτέρα στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων για την απελευθέρωση του απεργού πείνας ενώ συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε χθες και στο ΚΕΠ Βέροιας.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο έξω από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο Κώστας Σακκάς ανταποκρίθηκε στα συνθήματα των συγκεντρωμένων από το παράθυρο του δωματίου του.

#SakkasIsDying

Την ίδια στιγμή, κύμα μηνυμάτων αλληλεγγύης πλημμύρισε χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα τα hashtags #free_sakkas, #KostasSakkas, #SakkasIsDying να αναρριχηθούν ως τα πιο δημοφιλή στο ελληνικό twitter.

Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που γράφουν τα μηνύματά τους και σε ξένες γλώσσες με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την διεθνή κοινή γνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου