Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ένα στα πέντε νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας

Στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία, το ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και της λεγόμενης (όπου υπάρχει) κοινωνικής πρόνοιας, ένα στα πέντε νοικοκυριά στις χώρες αυτές δεν καταφέρνει να έχει διαθέσιμο εισόδημα ίσο ή ανώτερο του 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα του. Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συνολικά στην ΕΕ το 16% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περισσότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα φτωχοί είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος όρος σε όλη την ΕΕ είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 7,1%).

Βεβαίως, τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφουν ένα μόνο μέρος του προβλήματος, ενώ και οι πολιτικές που ακολουθούνται από τις αστικές κυβερνήσεις, προς όφελος των μονοπωλίων σε όλη την ΕΕ, είναι στην κατεύθυνση διαχείρισης της φτώχειας και όχι φυσικά επίλυσης του προβλήματος, κάτι που είναι αδύνατο έτσι και αλλιώς στον καπιταλισμό.  Προσπαθούν να αμβλύνουν χαρακτηριστικά της ακραίας φτώχειας, ενός φαινομένου - που και οι ίδιοι ξέρουν - σύμφυτου με το σύστημά τους, τον καπιταλισμό, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης του, ακριβώς για να επιτύχουν «τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» όπως συχνά λένε τα αστικά επιτελεία, ζήτημα που ουσιαστικά τους ανησυχεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου