Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Oι άγνωστοι νεκροί των ταγμάτων εφόδου

Ο δολοφονημένος από χρυσαυγίτη Παύλος Φύσσας ήταν ο πρώτος Ελληνας αντιφασίστας νεκρός. Δεν ήταν όμως ο πρώτος νεκρός από ναζιστικά τάγματα εφόδου. Μέσα στις εκατοντάδες πλέον ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων δύο χρόνων μετράμε τουλάχιστον τρεις νεκρούς μαχαιρωμένους μετανάστες σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και έναν νεκρό από ξυλοδαρμό από τον εργοδότη του. Για τους δύο πρώτους δεν μάθαμε ποτέ ούτε το όνομά τους, ενώ μόνο για τον πιο πρόσφατο νεκρό, τον 27χρονο Πακιστανό Σαχτζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε στις 17/1/13 στα Πετράλωνα, μάθαμε ότι στο σπίτι ενός εκ των δύο δραστών βρέθηκαν «μαχαίρια, κλομπ και φυλλάδια πολιτικού κόμματος» (ποιου άραγε;). Της Αφροδίτης Τζιαντζή  


Κι όμως, οι δύο συλληφθέντες για την ανθρωποκτονία ουδέποτε κατονομάστηκαν, ούτε είδαμε τις φωτογραφίες τους μήπως τους αναγνωρίσουν πιθανά προηγούμενα θύματά τους. Εξάλλου στο κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνονταν τα ρατσιστικά κίνητρα. Μάθαμε όμως ότι «είχαν φραστικό επεισόδιο, επειδή τους έκλεινε τον δρόμο με το ποδήλατο». Μήπως ήταν ένας φόνος με οδικά κίνητρα;
Ο άγνωστος νεκρός
της οδού Αναξαγόρα

Δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2012 και μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη του «Ξένιου Διός». Στις 12/8 το αστυνομικό δελτίο μάς ενημερώνει ότι τα ξημερώματα στην οδό Αναξαγόρα τραυματίζεται θανάσιμα 19χρονος Ιρακινός από ομάδα πέντε μαυροντυμένων κρανοφόρων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και πριν λίγο είχαν επιτεθεί σε έναν Μαροκινό και έναν Ρουμάνο φωνάζοντας «Εξω από την Ελλάδα». Τα ΜΜΕ μιλάνε για ρατσιστική δολοφονία, καθώς τις ίδιες ημέρες πληθαίνουν οι επιθέσεις σε μετανάστες και σε χώρους λατρείας μέσα στο Ραμαζάνι.

Ο Ν. Δένδιας κάνει δηλώσεις και υπόσχεται ότι «η Δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη». Ενα μήνα αργότερα μαθαίνουμε ότι «ο δράστης φέρεται να ήταν αλλοδαπός και εναντίον του συλλέγονται στοιχεία» και ότι το μαχαίρωμα του Μαροκινού -και όχι Ιρακινού- μετανάστη δεν έχει σχέση με το μηχανοκίνητο τάγμα που πραγματοποίησε πογκρόμ την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο. Μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων μιλάνε για κουκούλωμα της υπόθεσης, καθώς οι μάρτυρες φοβούνταν να μιλήσουν. Το όνομα του νεκρού δεν το μάθαμε ποτέ.

Τα αντίποινα για τη
δολοφονία του Καντάρη

Νεκρός πέφτει στις 21 Μαΐου «21χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές», μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στη διασταύρωση Στρατηγού Καλλάρη και Κωνσταντινίδη στα Κάτω Πατήσια. Αγνωστοι τον καταδιώκουν με δίκυκλο και τον μαχαιρώνουν θανάσιμα. Τις ίδιες ημέρες πραγματοποιείται όργιο ρατσιστικών επιθέσεων, στο πλαίσιο αντεκδίκησης για τον φόνο του 44χρονου Μανώλη Καντάρη στις 10 Μαΐου από αλλοδαπούς. Την ημέρα της δολοφονίας του άγνωστου Μπανγκλαντεσιανού, δύο Αφγανοί ύποπτοι για τον φόνο έχουν ήδη συλληφθεί και έχουν ομολογήσει την πράξη τους.

Αιγύπτιος νεκρός
από τον εργοδότη του

Ούτε μονόστηλο στα ΜΜΕ δεν έγινε το Πάσχα του 2012 ο θάνατος του 31χρονου Μοχαμάντ Σαλάμ, Αιγύπτιου εργάτη σε σιδεράδικο στα Γλυκά Νερά, μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον εργοδότη του. Ο ίδιος βρέθηκε εγκαταλελειμμένος σε άθλια κατάσταση στο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ δίπλα στη μάντρα που εργαζόταν και πέθανε μετά από 17 ημέρες σε εγκεφαλικό κώμα. Ο Αιγύπτιος εργάτης είχε εξομολογηθεί σε συγγενείς του ότι ο εργοδότης του τον κακοποιούσε και του χρωστούσε δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια ένα χρόνο αργότερα το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας με τη βοήθεια της αιγυπτιακής κοινότητας που επέμενε να μην κουκουλωθεί η υπόθεση. Μάλιστα στην αρχή η αστυνομία υποστήριζε ότι ήταν θύμα συμπλοκής στην Ομόνοια και μετά από πολλές πιέσεις δέχτηκε να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης.

Από τις ελάχιστες εφημερίδες που δημοσιοποίησαν την είδηση, η «Εφ.Συν.» και η «Αυγή».

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου