Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Τουλάχιστον 33 οι νεκροί στο ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Δεκάδες μετανάστες έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στη Μάλτα, στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Στρατιωτική πηγή στη Μάλτα κάνει λόγο για 33 νεκρούς. Στο μεταξύ, το Σάββατο έφτασαν στη Βαλέτα, συνολικά 143 από τους περίπου 206 επιζώντες.



Στη Μάλτα έχουν μεταφερθεί και οι σοροί μιας γυναίκας, δύο παιδιών και ενός βρέφους.

Στο πλοιάριο επέβαιναν περισσότεροι από 230 άνθρωποι, τελικός προορισμός των οποίων ήταν η Λαμπεντούζα.
Συμφωνα με μια στρατιωτική πηγή από τη Μάλτα, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα τα πτώματα 33 ανθρώπων, πληροφόρηση που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Για 34 νεκρούς κάνει λόγο, από την πλευρά του, το ιταλικό πρακτορείο Άνσα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, εκ των οποίων οι 22 έχουν μεταφερθεί στη Λαμπεντούζα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι τα νοσοκομεία της Βαλέτας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ώστε να φροντίσουν τους επιζώντες που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη. Ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που κρίθηκε ότι δεν θα άντεχαν το 10ωρο ταξίδι με πλοίο μέχρι τη Μάλτα και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στη Λαμπεντούζα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι. Σε 206 τούς μετρούσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Άνσα, εννέα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού για νοσηλεία.

Ο κ. Μούσκατ, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε ότι το νέο ναυτικό αυτό δυστύχημα αποτελεί μια κλήση αφύπνισης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει», σημείωσε.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, όπου περισσότεροι από 300 μετανάστες βρήκαν τον θάνατο σε άλλο ναυάγιο πλοιαρίου που τους μετέφερε στην Ευρώπη, προκαλώντας την οργή των πολιτών για την απροθυμία των Βρυξελλών να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα.

Το πλεούμενο φέρεται ότι ανατράπηκε λόγω του υπερβολικού αριθμού των επιβατών που μετέφερε. Οι μετανάστες μετακινήθηκαν για να καλέσουν βοήθεια, όταν διέκριναν στον ορίζοντα ένα πλοίο, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους να μετατοπιστεί απότομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου