Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Έφοδοι της δίωξης ναρκωτικών στο Ιατρείο Ελληνικού και τους Γιατρούς του Κόσμουf


Την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν ορατή, πια, απειλή για τις πολιτικές της.

Πρωτοφανής στοχοποίηση δομών παροχής υγείας από τη Δίωξη Ναρκωτικών και τον ΕΟΦ. Με πρόσχημα καταγγελίες για «διακίνηση ναρκωτικών», κλιμάκια των δύο υπηρεσιών εισέβαλαν διαδοχικά στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και τους Γιατρούς του Κόσμου.
Οι καταγγελίες (ανώνυμη στην περίπτωση του ΜΚΙΕ επώνυμη αλλά... άγνωστη ακόμη εναντίον των Γιατρών του Κόσμου) έχουν ηθικό αυτουργό, τον οδοστρωτήρα της δημόσιας υγείας που κάνει αναγκαίες για όλο και περισσότερους ανθρώπους τις δομές που δέχονται δωρεάν όλους τους ασθενείς. Μόλις πριν τρεις ημέρες ο εκπρόσωπος του MΚΙΕ, Γιώργος Βήχας, είχε απευθύνει κάποιες «ενοχλητικές» ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου:





Η εισβολή στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Γύρω στις 11 το πρωί, κλιμάκια της Δίωξης Ναρκωτικών και του Ε.Ο.Φ., παρουσία πταισματοδίκη, εισέβαλαν στο ΜΚΙΕ μετά από ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών (!). Οι «έρευνες» τελείωσαν λίγο μετά τις 12, χωρίς, βέβαια, αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «Αλληλεγγύης για όλους», «την ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση στοχοποιεί συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες πολιτών, ακριβώς γιατί αποτελούν ορατή, πια, απειλή για τις πολιτικές της».

Το ΜΚΙΕ, όπως και όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία που ανθίζουν σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίζονται παράνομα. Τα Κοινωνικά Ιατρεία όμως, ακριβώς γιατί αντιστέκονται με έμπρακτο τρόπο στους άθλιους μνημονιακούς νόμους, νομιμοποιούνται από την κοινωνία. Το ΜΚΙΕ, όπως και όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία δημιουργούν μέσα από την τεράστια αυταπάρνηση αλλά και το πάθος των εθελοντών όλων των ειδικοτήτων, το απαιτούμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Όταν η κυβέρνηση ζητά 25 ευρώ από κάθε ασθενή, τα κοινωνικά ιατρεία δέχονται δωρεάν περιστατικά. Όταν η κυβέρνηση κλείνει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, τα κοινωνικά ιατρεία ιδρύονται το ένα μετά το άλλο από εθελοντές.


Έφοδος της Αστυνομίας και στους «Γιατρούς του Κόσμου»


Η Δίωξη Ναρκωτικών, μετά από «επώνυμη καταγγελία» (που όμως δε γνωστοποιήθηκε στους υπεύθυνους της ΜΚΟ) έκανε έφοδο στο κτίριο των «Γιατρών του Κόσμου» και στο φαρμακείο τους. Ο Nικήτας Κανάκης, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης, τόνισε ότι οι Γιατροί του Κόσμου θα αναζητήσουν μέσω της δικαστικής οδού το όνομα αυτού που έκανε την καταγγελία. Σχολιάζοντας την έφοδο της αστυνομίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρώτα ενοχλούσαμε τους φασίστες επειδή παρείχαμε περίθαλψη σε μετανάστες, τώρα φαίνεται ότι ενοχλούμε κάποιους άλλους».



Πράγματι, οι Γιατροί του Κόσμου όπως και άλλες δομές υγείας, αναδεικνύουν την πλήρη διάλυση του κράτους και τις ευθύνες της Πολιτείας. «Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε και να αποτελούμε εστία αντίστασης» υπογράμμισε ο Νικήτας Κανάκης αναφέροντας ότι οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν φροντίδα σε περίπου 60.000 ασθενείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου, «προκαλούν εντύπωση οι έλεγχοι σαν αυτούς σε μια κρίσιμη στιγμή για την Υγεία στην χώρα μας, που στρέφονται σε ένα ιατρείο εδραιωμένο στην συνείδηση των Ελλήνων ως καταφύγιο φτωχών και ανασφάλιστων ανθρώπων. Οι Γιατροί του Κόσμου επιφυλάσσονται να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να αποκαλυφθούν οι όποιοι συκοφάντες με μόνο σκοπό και κριτήριο την διαφύλαξη του κύρους της Οργάνωσης και την υπεράσπιση των ασθενών τους. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν δωρεάν ιατρική φροντίδα, χωρίς καμία απολύτως διάκριση… όπου υπάρχουν άνθρωποι».





Στο στόχαστρο η αλληλεγγύη

Οι σημερινές εισβολές, με πρόσχημα τη «διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών», αποτελούν κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης σε κάθε μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι στυλοβάτες της πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας στην οποία τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση, εχθρεύονται όσους και όσες αντιστέκονται έμπρακτα στην ισοπέδωση των βασικών δημόσιων αγαθών.

Όπως επισημαίνει στην «Αυγή» ο Πέτρος Κατσάκος, το έναυσμα της επίθεσης «δόθηκε πριν λίγες ημέρες από τις εγκαταστάσεις της αγοράς του Ρέντη όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σημείωνε με νόημα «ότι το πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμούς, ούτε με παρακομματικούς μηχανισμούς» βάζοντας στο στόχαστρο τις υπάρχουσες δομές αλληλεγγύης. Ο κ. Σαμαράς ούτε λίγο ούτε πολύ βάφτισε «παρακομματικούς μηχανισμούς» τα εκατοντάδες κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φροντιστήρια που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που στενάζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μέλη «παρακομματικών μηχανισμών» οι χιλιάδες εθελοντές που χρόνια τώρα δίνουν καθημερινά το παρόν στο πλευρό μιας χειμαζόμενης κοινωνίας. Ψηφοθήρες γιατροί, φαρμακοποιοί, δάσκαλοι αλλά και απλοί πολίτες που ανταλλάσσουν τρόφιμα και φάρμακα για έναν σταυρό στις προσεχείς εκλογές είναι η λογική του πρωθυπουργού.»

Όπως διαμηνύει η «Αλληλεγγύη για όλους»: «Η επίθεση δεν θα περάσει. Όσο φοβούνται και επιτίθενται στις δομές  αλληλεγγύης τόσο αυτές θα δυναμώνουν»!

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου