Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Κολομβία: Τουλάχιστον 10 αντάρτες νεκροί σε μάχη με το στρατό

Τουλάχιστον δέκα αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν σε ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη νοτιοανατολική Κολομβία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουάν Κάρλος Πινζόν. Η επίθεση του στρατού, που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή, έγινε σε μια απομακρυσμένη περιοχή στην πόλη Κουμπαράλ της επαρχίας Μέτα.

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας–Στρατός του Λαού (FARC-EP) είναι η μεγαλύτερη, παλαιότερη και πιο δραστήρια ένοπλη οργάνωση του λαού της Κολομβίας και δρα σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει τη λεγόμενη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπου έχει συμπεριλάβει και τις FARC και μαζί με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τροφοδοτούν τη σύγκρουση για να εξασφαλίζουν τις δραστηριότητες των μονοπωλίων σε μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Για περισσότερο από ένα χρόνο γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Κούβα για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει το ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης και της αναδιανομής της γης, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που βρίσκονται υπό συνεχείς διώξεις, καθώς στη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 9.000 πολιτικοί κρατούμενοι με την κατηγορία της «εξέγερσης κατά του καθεστώτος» κ.α.

Τόσο το αντάρτικό κίνημα όσο και πολλές λαϊκές οργανώσεις σημειώνουν ότι δε μπορεί να υπάρξει τερματισμός της ένοπλης σύγκρουσης αν δεν αρθούν οι πολύπλευρες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που την προκαλούν, και αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου