Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η αστυνομία «προστάτευσε» τα εγκαίνια γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Θάσο

Η αστυνομία φρόντισε να γίνουν με όλες τις τιμές τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Θάσο, το βράδυ της Τετάρτης, απωθώντας με ΜΑΤ και ΟΠΚΕ εκατοντάδες αντιφασίστες διαδηλωτές.

Τι κι αν είχαν προειδοποιήσει οι κάτοικοι του νησιού ότι θα ξαναδιώξουν τους χρυσαυγίτες, όπως είχαν κάνει πριν μερικούς μήνες; Τι κι αν είχαν κάνει προειδοποιητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας; Τι κι αν ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα είναι ανεπιθύμητο στον τόπο;

Πέντε αστυνομικές διμοιρίες που δεν αποτελούν μόνιμη δύναμη του νησιού, φρόντισαν να διαψεύσουν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, που εμφανίζεται ως πολέμιος της Χρυσής Αυγής και να συγκρουστούν με δημοκρατικούς πολίτες.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας, Μάκη Κοσκερίδη, λίγη ώρα πριν από τα εγκαίνια των γραφείων ήταν προγραμματισμένα για τις 7 το απόγευμα) περί τα 200 μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων που είχαν συγκεντρωθεί στον Λιμένα, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις όμως (4 διμοιρίες ΜΑΤ και μια ΟΠΚΕ), τους απώθησαν, κάνοντας μάλιστα χρήση σπρέι πιπεριού. Ένας νεαρός διαδηλωτής τραυματίσθηκε στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο κέντρο υγείας. Η αστυνομία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι διμοιρίες δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από το πλήθος που ξεπερνούσε τα 500 άτομα.

Στα εγκαίνια που τελικά έγιναν, παραβρέθηκαν περίπου 100 χρυσαυγίτες καθώς και οι βουλευτές Σερρών Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Α΄ Θεσσαλονίκης Αντώνης Γρέγος και ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Παύλος Ζησιμόπουλος.

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Χριστιανική Επιτροπή Θάσου ενάντια στον νεοναζισμό απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο γιατί επέτρεψε την παρουσία ιερέα στα εγκαίνια.

«Σεβασμιότατε», αναφέρουν τα μέλη της, «με μεγάλη λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι προτίθεστε να επιτρέψετε την παρουσία ιερέα στα εγκαίνια του γραφείου της Χρυσής Αυγής στη Θάσο. Λύπη γιατί υπερασπίζεστε το γράμμα του νόμου και όχι την ουσία».

Και καταλήγουν: «Παρακαλούμε σκεφτείτε ποιο μήνυμα δίνετε στους πιστούς όταν με την παρουσία σας θα νομιμοποιήσετε την ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, της διάκρισης και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο. Σας καλούμε να αναλογιστείτε αν αξίζει ο Λόγος του Θεού να ευλογήσει ανθρώπους που λόγω και έργω ακυρώνουν καθημερινά το μήνυμα της Αγάπης, της προσφοράς, της αλληλεγγύης , της αδελφοσύνης που ήρθε να κομίσει στη γη ο Χριστός. Σας καλούμε επίσης, να μην επιτρέψετε την επιχειρούμενη πολιτική εκμετάλλευση της θρησκείας μας από ανθρώπους που ενστερνίζονται και προωθούν την επικράτηση του ναζισμού».

Από την πλευρά της η Αντιφασιστική Δράση του νησιού αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν οι ναζί στη Θάσο, αυθόρμητοι και ακηδεμόνευτοι αγώνες τους έδωσαν το ξεκάθαρο μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητοι». Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το χωριό της Ποταμιάς, την Παναγιά και άλλα χωριά που μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν πριν μερικούς μήνες να πουλήσουν την ψευτοκοινωνική πολιτική τους, αλλά οι κάτοικοι αντέδρασαν αναγκάζοντάς τους να επιβιβαστούν άρον άρον στο ίδιο καράβι με το οποίο πήγαν…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου