Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Πεθαίνοντας στην ποδοσφαιρική ζούγκλα της Ινδονησίας

Τον Μάιο, ο Μπεγκόντο μαζί με δύο ακόμα συμπαίκτες του έγιναν πρωτοσέλιδο, καθώς εντοπίστηκαν να ζητιανεύουν στους δρόμους. Η Περσίπρο Μποντ Γιουνάιτεντ, με την οποία είχαν συμβόλαιο, τους χρωστούσε τους μισθούς μιας ολόκληρης χρονιάς. Λίγους μήνες μετά, ο Μπεγκόντο βρέθηκε νεκρός…



«Για να το θέσουμε ήπια, δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη χώρα όπου οι παίκτες αντιμετωπίζουν τόσο δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί να μείνουν και 10 μήνες χωρίς να πληρωθούν και με τους μισθούς που αντιμετωπίζουμε, οι ποδοσφαιριστές απέχουν έναν - δυο μήνες από την κατάσταση της απελπισίας. Ακούμε για τους καλοπληρωμένους παίκτες στον κόσμο, αλλά στην Ινδονησία έχουμε κρίση. Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση. Το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, θα έπρεπε να είναι άθλημα. Θα έπρεπε να στηρίζεται σε σταθερές αρχές συμβολαίων» δήλωσε ο Μπρένταν Σουάμπ, εκπρόσωπος της FIFPro στην Ασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ποδοσφαιριστών, 8 από τους 18 συλλόγους της Σούπερ Λιγκ της χώρας χρωστούν μισθούς από έναν μέχρι 10 μήνες. Στην Πρέμιερ Λιγκ, την πρώτη κατηγορία, την περίοδο 2011-12 σχεδόν όλες οι ομάδες έλυσαν το πρόβλημα των οφειλών προς τους παίκτες απλά τερματίζοντας τα συμβόλαιά τους, ενώ το 2012=13 6 από τους 15 συλλόγους συνεχίζουν να χρωστούν δεδουλευμένα 3-10 μηνών.

Ο Φάμπιο Ολιβέιρα, πρώην βοηθός στην Εθνική ομάδα της χώρας και ο Ματία Ίμπο, φυσικοθεραπευτής στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έμειναν επίσης για μήνες απλήρωτοι. Μιλώντας στο BBC, ο Ολιβιέρα δήλωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, επειδή μερικές ομάδες δεν έχουν ούτε χορηγούς, ούτε τίποτα. Είναι μια πραγματική ζούγκλα στην οποία καλείσαι να παίξεις ποδόσφαιρο».

Ο Ίμπο εξήγησε στο World Football το πως πέθανε ο Μπεγκόντα: «Έπαιζε ποδόσφαιρο, αλλά όχι με την ομάδα του. Σε ένα ανεπίσημο ματς μεταξύ χωριών που διοργανώνονται από τους ντόπιους. Πληρώνονται 50 ή 100 δολάρια ανά ματς, οπότε το έκανε μερικές φορές απλά για να επιβιώσει, επειδή δεν έπαιρνε μισθό. Μετά το ματς ήταν άρρωστος και δεν ένιωθε καλά. Δεν μπορούσε να πάει στο νοσοκομείο, επειδή δεν είχε τα λεφτά ή την ασφάλεια για να το πράξει. Αργότερα, οι φίλοι του αποφάσισαν ότι χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, λόγω των πόνων του στο στήθος, στο στομάχι και όλα τα συμπτώματα. Αποφάσισαν να τον βοηθήσουν, αλλά ήταν αργά. Έχασε τη ζωή του…»

Η υπόθεσή του παρουσιάζει συγκλονιστικές ομοιότητες με αυτή του Παραγουανού, Ντιέγο Μενδιέτα, όπως παρουσιάζει στην έκθεσή της η FIFPro. Ο Μενδιέτα είχε πάει να παίξει ποδόσφαιρο στην Ινδονησία και πέθανε χωρίς να έχει τα χρήματα να πάει στο νοσοκομείο, αφού του όφειλαν μισθούς πολλών μηνών.

Ο Ίμπο φοβάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι: «Ειλικρινά ελπίζω ότι δεν θα ξαναδούμε μια τέτοια τραγική κατάσταση. Αν όμως τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, με τους ποδοσφαιριστές να μην πληρώνονται, να μην έχουν να φάνεικαι να ζητιανεύουν στο δρόμο, νομίζω ότι θα συμβεί και πάλι. Αλλά ειλικρινά ελπίζω να μην ξαναγίνει…»

Επιμέλεια: Θάνος Σαρρής
Otherside Football

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου