Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

 Νορβηγία: Απεργούν οι λιμενεργάτες κόντρα στην επίθεση των εργοδοτών

Σε απεργία έχουν προχωρήσει εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι στο Risavika, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Νορβηγίας, μετά από σχετική απόφαση της ομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές. Αιτία είναι η άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν συλλογική σύμβαση με την ομοσπονδία που να ισχύει για όλες τις εργασίες στο λιμάνι. Στόχος των εργοδοτών είναι να μισθώνουν φτηνότερους και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα εργάτες, από άλλες χώρες, αποφεύγοντας τις όποιες πρόσθετες υποχρεώσεις που θα επιβάλλει η συλλογική σύμβαση με την ομοσπονδία, όπως η πληρωμή των υπερωριών, ο χρόνος εργασίας, η ασφάλιση κ.λπ.

Ο νορβηγικός σύνδεσμος των εργοδοτών είχε πάει την υπόθεση στο δικαστήριο, το οποίο τον περασμένο Μάρτη δικαίωσε την Ομοσπονδία Μεταφορών. Ωστόσο οι εργοδότες δεν αποθαρρύνθηκαν από τη δικαστική απόφαση και «προχωράνε» την υπόθεση σε συνεργασία με την Businesseurope, που αποτελεί την πανευρωπαϊκή ένωση των εργοδοτών, αρνούμενοι παράλληλα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Από χτες το βράδυ οι λιμενεργάτες στα λιμάνια Tromsø καί Mosjøen, κήρυξαν απεργία συμπαράστασης στους λιμενεργάτες της Ρισάβικα. Έτσι τα πλοία που φτάνουν στα παραπάνω λιμάνια δεν θα μπορούν να φορτώνουν ή να ξεφορτώνουν. Οι λιμενεργάτες φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται από τους εργοδότες αλλά και από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που προσπαθεί να περιορίσει την πάλη στο συγκεκριμένο ζήτημα και όχι να την εντάξει στη γενική επίθεση των εργατικών δικαιωμάτων από τη μεριά του κεφαλαίου.
http://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου