Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο Περίανδρος ξαναχτυπά

Ο Περίανδρος ξαναχτυπάΑυτή τη φορά ο στόχος τους ήταν το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου. Βράδυ Δευτέρας. Εγραψαν με σπρέι στην πόρτα, στα παράθυρα και στην πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το Δίκτυο. Σχεδίασαν τον Κέλτικο Σταυρό, το σύμβολο των απανταχού νεοναζί, υπέγραψαν με τα αρχικά τους (ΑΜΕ) και

σχημάτισαν μια λέξη–απειλή: «Ερχόμαστε».

Οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές είναι η οργάνωση του Περίανδρου, κατά κόσμον Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στον φοιτητή, τότε, Δημήτρη Κουσουρή, το 1998 στην Ευελπίδων. Μέχρι τότε, ο Περίανδρος ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μετά την καταδίκη του, οι δυο τους έγιναν εχθροί. Ο Ανδρουτσόπουλος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 21 χρόνια, στο εφετείο έγιναν 12 και τελικά εξέτισε ποινή περίπου τεσσάρων χρόνων.
Σήμερα, εκείνος και η ομάδα του επιχειρούν να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργείται στον ναζιστικό χώρο από την σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής και να εμφανιστούν ως οι αυθεντικοί εκφραστές του ναζισμού στην Ελλάδα. Η διαφορά τους σήμερα με τη Χρυσή Αυγή είναι ότι αυτοί δεν επιχειρούν να κρύψουν την ιδεολογική τους ταυτότητα. Στο μπλογκ τους διαβάζουμε κείμενο που σκιαγραφεί την κατ' αυτούς «νέα εθνικιστική συνείδηση».
Γράφει ο συντάκτης του κειμένου: «Δεν μπορούμε παρά να δηλώνουμε ολομέτωποι εχθροί των γραφικών ελλαδικών κακέκτυπων του Αδόλφου Χίτλερ. Υπερτονίζουμε την πηγή εμπνεύσεως του ίδιου του Χίτλερ και του γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού, η οποία ήταν η αρχαία Ελλάς». Στη συνέχεια προσθέτει «Είμαστε φυλετιστές εθνικιστές, ριζοσπάστες στην θεωρία και την πρακτική μας. Η ύπαρξή μας αποτελεί την μεγαλύτερη διάψευσή όσον αφορά την σχέση μας με την ακροδεξιά. Είμαστε ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ! Η κατηγορία του ακροδεξιού είναι γελοία. Η ακροδεξιά παράταξη διαχρονικά αναζητεί να ενταχθεί συνολικά και μετά βδελυγμίας στην νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Ουδέποτε κρύψαμε πως μισούμε τα κόμματα, τις θεμέλιες βάσεις της δημοκρατίας».

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου, το οποίο επέλεξαν για να χτυπήσουν το βράδυ της Δευτέρας, είναι ένας από τους χώρους που λειτουργούν ενάντια στη φιλοσοφία και την πρακτική του φασισμού και συμμετέχει στο αντιφασιστικό μέτωπο Ζωγράφου. Ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια με χαριστικά ανταλλακτικά παζάρια και σήμερα στηρίζει 50 οικογένειες κάθε μήνα. Ανάμεσα στις ποικίλες δράσεις του, παρέχει τρόφιμα, συνεργάζεται με γιατρούς και με το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα, διοργανώνει θεατρικές παραστάσεις για να μαζευτούν τρόφιμα, πραγματοποιεί συλλογικές κουζίνες και κάνει διαθέσεις προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Στόχος του είναι η στήριξη των οικογενειών που πλήττονται καθημερινά από την κρίση και την πολιτική του Μνημονίου. Εκεί επέλεξαν να χτυπήσουν οι ΑΜΕ και αυτή τη φορά επιτέθηκαν σε έναν τοίχο. Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη δεν θα επιτεθούν σε ανθρώπους.



Εφημερίδα των Συντακτών

του Γιάννη Μπασκάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου