Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Δεν παραδίδουμε τα κλειδιά των πολυϊατρείων

Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα κλειδιά των πολυϊατρείων δηλώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα, ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί: «Αν δεν γίνει παράδοση και υπάρξουν καταστροφές ή απώλειες, θα χρεωθούν αυτοί που δεν τα παρέδωσαν». Τη Δευτέρα λήγει η διορία προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής με ευθύνη των διευθυντών των περιφερειακών διευθύνσεων. Τα πολυϊατρεία, σύμφωνα με το σχεδιασμό θα παραµείνουν κλειστά για έναν μήνα και εν συνεχεία θα ανοίξουν υπό το νέο καθεστώς, ως κέντρα υγείας αστικού τύπου.


Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) καλεί τους γιατρούς μαζί με τους ασφαλισμένους να παρίστανται στις Μονάδες τους, προκειμένου «να στηρίξουν τη νομιμότητα και να αποτρέψουν το κλείσιμό τους». Επίσης κάνουν λόγο για «βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση, ενώ από το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πολυϊατρείο και απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες «να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας».

Στο πλευρό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που αρνούνται να παραδώσουν το πολυϊατρείο Δάφνης - Αγ. Δημητρίου βρέθηκαν και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε κατηγορηματικά με τη φυσική μας παρουσία ότι δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν τα καταστήματα του ΕΟΠΥΥ» ανέφερε η  Θεανώ Φωτίου. Στο πολυϊατρείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά έχει προχωρήσει σε συγκέντρωση από τις 7:30 το πρωί μπροστά στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ της Νίκαιας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλα πολυϊατρεία στην Αττική και στην επαρχία.

Κάλεσμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετάσχουν τη Δευτέρα στην περιφρούρηση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ απευθύνει η ΟΕΝΓΕ, αναφέροντας ότι «η μεταφορά όλης της ιατρικής και νοσηλευτικής κίνησης στα παραπαίοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διαλύσει και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».




Προειδοποιήσεις Γεωργιάδη

«Αν δεν γίνει παράδοση και υπάρξουν καταστροφές ή απώλειες, θα χρεωθούν αυτοί που δεν παρέδωσαν τα πολυϊατρεία» προειδοποίησε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Mega, σημείωσε: «Aν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δεν θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολυιατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε». Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα παραδοθούν σε ποσοστό 99%.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμευόμαστε για επαναλειτουργία όλων των πολυιατρείων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι, η επαναλειτουργία όλων των πολυιατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά, για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση και η δυνατότητα πρόσβασης όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γρ. Τύπου του κόμματος, προσθέτοντας: «Με βάση τις υπάρχουσες δομές, με τη στήριξη των υγειονομικών και όλου του λαού, θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στην αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Για διάλυση της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Περίθαλψης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ. «Η κυβέρνηση με την καθοδήγηση της Τρόικα και του ΔΝΤ προχωράει στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Περίθαλψης κλείνοντας τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) σε όλη τη χώρα και βγάζοντας σε διαθεσιμότητα 8.500 ιατρούς», αναφέρει.

Ο λαός αφήνεται για «διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών χωρίς καμιά ιατρική στήριξη και φροντίδα», ενώ η υγεία παραδίδεται στα «μονοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζει η ΑΔΕΔΥ και σημειώνει πως δεν μπορεί να δεχτεί την «περικοπή της συνταγογράφησης για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και την ουσιαστική απόλυση χιλιάδων γιατρών από το δημόσιο σύστημα Υγείας». «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για την αποτροπή αυτών των εξελίξεων, που με κάθε τρόπο αντιστέκονται στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ» υπογραμμίζεται.

Οδηγίες προς ασφαλισμένους

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε οδηγίες προς τους ασφαλισμένους, τους καλεί για όσο διαρκέσει το λουκέτο στα πολυατρεία να μην καλούν στα πενταψήφια τηλέφωνα για ραντεβού με τους γιατρούς. Όπως αναφέρει οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτούς τους γιατρούς έχουν δοθεί αυξημένες επισκέψεις, από 200 σε 400 τον μήνα.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ απελευθερώνει πλήρως το όριο συνταγογράφησης για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των νοσοκομείων για έναν μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου