Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

 Έκθεση έργων της χαράκτριας Βάσως Κατράκη (ΦΩΤΟ)


Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Βάσως Κατράκη, η αίθουσα Τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, τηλ. 210.3607.598) παρουσιάζει έκθεση με έργα της σπουδαίας Ελληνίδας χαράκτριας από 18 του Φλεβάρη (19.30) έως 15 του Μάρτη.

Γεννημένη το 1914, σχεδόν τη στιγμή που ξεσπούσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Βάσω Κατράκη απεικόνισε με συνέπεια τα μεγάλα και θεμελιώδη γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάραξε στην πέτρα την τραγική μοίρα του λαού και τη μάχη για ελευθερία. Πήρε μέρος στην Αντίσταση. Οι διαδηλώσεις, τα αδικοσκοτωμένα παλικάρια, οι διώξεις, οι κατατρεγμένοι, τα σκελετωμένα από την πείνα παιδιά, τα βιώματα με τις θυσίες και τους θανάτους έγιναν διαμαρτυρία και αυτές οι εικόνες πέρασαν στο καλλιτεχνικό της έργο. Την 21η Απρίλη του '67, πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, τη συνέλαβαν και την εξόρισαν στα Γιούρα. Η δύναμη όμως της τέχνης της, της έδωσε παρηγοριά και διέξοδο, ζωγραφίζοντας με μαρκαδόρο τα βότσαλα που έβρισκε στο ξερονήσι, μοιράζοντάς τα στους συγκρατούμενούς της και άλλα αφιέρωνε και έστελνε στον άντρα της και τα παιδιά της.

Tο καλοκαίρι του 2006 δημιουργήθηκε το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο «Βάσω Κατράκη» στην πατρίδα της, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, όπου εκτίθεται μόνιμα όλο το έργο της. Το πατρικό της σπίτι βρίσκεται και αυτό στο όμορφο νησάκι, το Αιτωλικό. Σήμερα το πατρικό της σπίτι καταρρέει. Παρότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, η πολιτεία δε βοήθησε, παρά τις μελέτες που κατατέθηκαν στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωσή του.

Η έκθεση αυτή έχει κύριο σκοπό να επικοινωνήσει το έργο της με τους ανθρώπους, αυτό που ήθελε πάντα και η ίδια. Για πρώτη φορά, μετά το 1994 (20 χρόνια μετά) τα έργα που εκτίθενται θα είναι προς πώληση. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την αναστήλωση του πατρικού σπιτιού της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11.00-20.00, Σάββατο: 11.00-15.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. E-mail: info@ekfrasi-art.gr, www.ekfrasi-art.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου