Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Διεθνής Αμνηστία: Σταματήστε τα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα


Η Παρασκευή Κοκόνη, ο 25χρονος ανεψιός της Κώστας και ο 13χρονος γιος της, Ανδρέας, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, 21 Ιανουαρίου 2014 © Διεθνής Αμνηστία

“Δύο από τους άντρες ήρθαν κατά πάνω μου και οι άλλοι χτυπούσαν τον Κώστα με μπουνιές και κλοτσιές. Φώναζα για βοήθεια αλλά κανένας δε ήρθε να βοηθήσει.… “. Παρασκευή Κοκόνη, 11 Φεβρουαρίου 2014.


Τον Οκτώβριο του 2012, ένα 11χρονο αγόρι έγινε μάρτυρας της επίθεσης εναντίον της μητέρας του, Παρασκευής Κοκόνη, ετών 34 και του ξαδέρφου του, Κώστα, ετών 23, που έχει διανοητική αναπηρία. Κάποιοι άντρες τους επιτέθηκαν καθώς ήταν έξω για ψώνια και τους χτύπησαν με καυσόξυλα που άρπαξαν από ένα κοντινό φορτηγό. Η επίθεση έγινε στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Παρασκευή και ο Κώστας χτυπήθηκαν άσχημα. Η οικογένεια δεν νιώθει πλέον ασφαλής και έπρεπε να αφήσει το σπίτι της και να μετακομίσει σε παρακείμενη πόλη.

Η επίθεση προκλήθηκε από ισχυρά αντί-Ρομά αισθήματα που είναι διάχυτα στο χωριό. Η κοινότητα Ρομά εκεί έχει υποστεί μια σειρά επιθέσεων από ντόπιους, μερικοί από τους οποίους πιστεύεται ότι συνδέονται με ακροδεξιές ομάδες. Το 2012 και 2013, κάποιες ομάδες τους επιτέθηκαν καθώς βρίσκονταν στα σπίτια τους, τρομοκρατώντας τους και καταστρέφοντας τις περιουσίες τους. Μερικοί Ρομά τραυματίστηκαν και πολλοί περισσότεροι έφυγαν από φόβο. Οι Ρομά ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, μερικοί αστυνομικοί που ήταν παρόντες απέτυχαν να παρέμβουν.

Οι κοινότητες Ρομά έχουν υποστεί διακρίσεις, μισαλλοδοξία και βία για αρκετό καιρό. Είναι καιρός να σταματήσει. Ας ενωθούμε ενάντια στο μίσος.




Σταματήστε τα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα

Τον Οκτώβριο του 2012, δύο αθώα άτομα, η Παρασκευή Κοκόνη και ο Κώστας Θεοδωρόπουλος δέχτηκαν επίθεση σε - αυτό που πιστεύουν ότι είναι – μια επίθεση με ρατσιστικό κίνητρο εναντίον τους επειδή είναι Ρομά. Αυτή τη στιγμή, δικάζονται τρεις από τους άντρες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως δράστες. Σας παρακαλούμε να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα εγκλήματα μίσους δεν είναι ανεκτά στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι:

• Όσοι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση να καταδικαστούν και να ληφθεί υπόψη στην καταδίκη των εγκλημάτων αυτών τόσο το κίνητρο μίσους για αυτή την επίθεση όσο και οι ευρύτερες ρατσιστικές επιθέσεις στο Αιτωλικό τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2013.

• Όλα τα εγκλήματα μίσους να διερευνούνται πλήρως και αποτελεσματικά κα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εντοπίζεται το κίνητρο μίσους και να διασφαλίζεται πως το ρατσιστικό κίνητρο περιλαμβάνεται τόσο στη δίωξη όσο και στην καταδίκη των δραστών.

Υπόγραψε τώρα εδώ

Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου