Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Εκκένωσαν δώδεκα καταυλισμούς Ρομά έξω από το Παρίσι

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη



Ενα 24ωρο πριν από τη συνάντηση της Μαρίν Λεπέν με ηγέτες ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στο Παρίσι, των νεοναζιστικών εξαιρουμένων, η κυβέρνηση Ολάντ προχώρησε χθες τα ξημερώματα στη βίαιη διάλυση 12 καταυλισμών Ρομά που βρίσκονταν εγκατεστημένοι σε μια λωρίδα γης κοντά στον αυτοκινητόδρομο Ν7 στην περιοχή Κορμπέγ Εσόν, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτίως του Παρισιού.



Σύμφωνα με ΜΚΟ οι οποίες βοηθούν τους Ρομά, οι αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες μετείχαν και τα γαλλικά ΕΚΑΜ (CRS), χρησιμοποίησαν βία για τη διάλυση των καταυλισμών. Συνολικά 12 μικροί καταυλισμοί αποτελούμενοι από τροχόσπιτα και πρόχειρα οικήματα κατασκευασμένα με τούβλα, λαμαρίνες και τέντες εκκενώθηκαν, αν και πολλοί Ρομά εγκατέλειψαν τους καταυλισμούς μόλις είδαν τους αστυνομικούς, ενώ έγιναν και συλλήψεις για απέλαση.



Αμέσως μετά την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας ακολούθησαν οι μπουλντόζες της περιφέρειας, οι οποίες διέλυσαν την τενεκεδούπολη, τμήμα της οποίας είχε κατασκευαστεί πολύ κοντά στο νοσοκομείο Francilienne. Επί τόπου παρέμειναν περί τους 50 Ρομά την τύχη των οποίων θα αποφασίσει αργότερα η αστυνομία.



Εκπρόσωπος της περιφέρειας έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η Υπηρεσία Κοινωνικής Βοήθειας, η οποία σκοπό έχει την εξεύρεση καταφυγίου για τους αστέγους, βρήκε έστω και προσωρινά καταλύματα για τους εκτοπισμένους Ρομά. Στις 15 Απριλίου η αστυνομία είχε διαλύσει έναν ακόμη καταυλισμό Ρομά στο Ris-Orangis στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου